Park Project II

Hala, w której teraźniejszość łączy się z przeszłością

Hala Koszyki - hol
Hala Koszyki to klimatyczne miejsce, w którym historia zderza się z nowoczesnością. Magię tego miejsca czuć już od wejścia...

Biura w Hali Koszyki mieszczą się w nowoczesnych budynkach, które sąsiadują z główną halą. Jest to swoiste spotkanie historii z nowoczesnością. Powierzchnia biurowa znajduje się w trzech budynkach, które mają od pięciu do ośmiu kondygnacji. Obiekty te znajdują się na obrzeżach części handlowo-gastronomicznej. Design ich wnętrza nawiązuje do tytułowego wątku projektu, chociaż występuje on tu w wersji zdecydowanie bardziej surowej i nowoczesnej. 

Klimat niezwykłej inwestycji, jaką jest Hala Koszyki można poczuć już od wejścia. Magię tę tworzą m.in. hole wejściowe wykonane przez firmę Tétris zgodnie z koncepcją Medusa Group. Siłą przyciągania biur jest recepcja. Musi być unikatowa, nadawać prestiżu najemcy i oczarować gościa. Często to ona odpowiada za sukces komercyjny danej przestrzeni – mówi Łukasz Łoziński z firmy Tétris, która odpowiadała za budowę recepcji, holi, a także łazienek oraz portali windowych w segmentach biurowych Hali Koszyki.
Hole wejściowe do budynków A, B i C są masywne i mocne w wyrazie. Elementem, który dominuje w ich wykończeniu jest fantazyjnie spreparowana blacha w kolorze miedzianym, w połączeniu z efektownymi graffiti.

W architekturze tych wnętrza zostało zastosowanych wiele pionierskich rozwiązań. W budynku B recepcja swoją „fakturą” ma kojarzyć się z koszykami, aby uzyskać taki rezultat jej ściany biją blaskiem ażurowego złota. Efekt ten uzyskaliśmy dzięki zastosowaniu autorsko wykonanej mosiężnej siatki cięto-ciągnionej. Blachę sprowadzono z Francji do Czech, gdzie była nacinana i rozciągana. Następnie, już w Polsce, blacha trafiła do lakierowana, po czym montowaliśmy ją na wszystkich ścianach i sufitach otaczających recepcję – tłumaczy Łukasz Łoziński z Tétris. Industrialny charakter tego wnętrza dopełnia posadzka holu, która zrobiona jest ze stalowych płyt oraz surowe ściany recepcji wykonane z czarnej blachy gorącowalcowanej.

Sporym wyzwaniem było także wykonanie sufitów w holach budynków. Musieliśmy nieco zmodyfikować projekt, aby osiągnąć zamierzoną przezierność sufitu i zintegrować całość z instalacją przeciwpożarową. Sufit tworzą dziś metalowe panele z kolistymi wzorami, zamontowane w pewnym odsunięciu od ściany. Aby je zbudować, potrzebna była matryca, które wycinała wzory na specjalnej prasie i wyginała je do wymaganego kształtu – mówi Łukasz Łoziński z Tétris. Wraz ze sufitem charakter tej przestrzeni podkreśla także połyskująca posadzka. Została ona wyłożona wzorzystym marmurem sprowadzanym z Hiszpanii.

Wnętrza Hali Koszyki inspirowane są historią miejsca. Również najemcy urządzając swoje biura podążają tym tropem. Przykładem jest chociażby firma Eneris, która zajmuje dwa piętra budynku B o powierzchni 1100 mkw. Projekt tego wnętrza, zaaranżowany przez Tétris, autorstwa Studio Quadra, stawia na otwartą przestrzeń z widocznymi elementami z żelbetu. W wykończeniu biura zdecydowanie dominuje surowy design, którego odzwierciedleniem są np. stalowe parapety. 

 


2.0
Napisz pierwszy komentarz
Interbiuro - duży
mantra