Forbo pod logo

Wnętrze biura na wodzie – konkurs rozstrzygnięty

Zwycięska praca - Joanna Lenart i Izabela Kisielewska
II miejsce - Małgorzata Szydło i Mateusz Szydło
Poznaliśmy laureatów drugiej edycji konkursu „BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE”. Spośród prawie stu nadesłanych prac, jury wyłoniło zwycięski projekt, przyznało cztery wyróżnienia finansowe oraz dwadzieścia wyróżnień specjalnych.

Zadaniem konkursowym tegorocznej edycji BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE było zaprojektowanie wnętrza pierwszego w Polsce biurowca w całości usytuowanego na wodzie. Podczas drugiego dnia VI Kongresu Stolarki Polskiej, czyli 22 maja 2015 roku, odbyła się konferencja prasowa, na której przedstawiono laureatów konkursu. Poziom nadesłanych prac był tak wysoki, że długo nie mogliśmy wytypować zwycięzcy – komentuje Marcin Wojciechowski, Prezes Fundacji BARGEWORK, kontynuującej projekt budowy pierwszego w Polsce biura na wodzie oraz Creative Director w Innowacyjnej Grupie Marketingowej Aveex, która jest organizatorem konkursu. Ostatecznie zdecydowaliśmy się przyznać nagrodę główną oraz nie dwa, a cztery dodatkowe wyróżnienia finansowe. Ponadto postanowiliśmy uhonorować jeszcze dwadzieścia innych prac. Wszystkie zostały zaprezentowane podczas wystawy „Architektura przyszłości… na wodzie? – dodaje Marcin Wojciechowski.

 

Nagrodę główną w wysokości 20 000 zł otrzymał zespół projektantek z Krakowa – Joanna Lenart i Izabela Kisielewska. Szukałyśmy konkursu, w którym mogłybyśmy wziąć udział, poszerzyć nasze horyzonty, zrobić coś ciekawego, nowego i w pewnym sensie sprawdzić też siebie – wyjaśnia Joanna Lenart.

 

Wnętrze zaprojektowane przez zwycięski duet cechuje się licznymi nawiązaniami do natury, a także różnorodnością zestawień, faktur i kształtów. Charakterystyczna dla projektu ażurowość zestawiona z mocnymi formami daje niespotykany efekt, w którym króluje równowaga przeciwieństw. Całość prezentuje się przestronnie, przejrzyście i funkcjonalnie. Proces projektowy trwał ok. 2 miesiące – to żyło, ewoluowało, poszukiwałyśmy inspiracji. Chciałyśmy, żeby wszystko wyglądało harmonijnie, a przez to przyjemnie się tam pracowało. Wyobrażając sobie osobę siedzącą przy biurku, postanowiłyśmy stronić od nudnych, tradycyjnych układów popularnych w polskich biurach, a więc tchnęłyśmy w nasz projekt „coś nowego” i się udało – podsumowuje Izabela Kisielewska.

 

Jury zdecydowało się przyznać, nie dwa, jak było początkowo planowane, a cztery wyróżnienia po 1000 zł. Pierwsze z nich otrzymali Małgorzata Szydło i Mateusz Szydło za projekt, w którym strefa relaksu stanowi centrum biura. Dzięki niej z łatwością można odnaleźć natchnienie. Bardzo spodobała nam się idea stworzenia przestrzeni dla kreatywnych ludzi. Sami jesteśmy kreatywni, także chętnie pomagamy takim osobom – mówi Mateusz Szydło. Wyróżniliśmy zwłaszcza strefę relaksu, ponieważ praca pracą, a my chcieliśmy zaproponować miejsce, w którym można po prostu odpocząć, zebrać myśli, wykreować nowe pomysły – komentuje Małgorzata Szydło.

 

Kolejna nagroda finansowa trafiła do Moniki Kality i Karola Skowerskiego. W przygotowanym przez nich projekcie, wnętrze biura stapia się z istniejącym otoczeniem i nawiązuje z nim harmonijny dialog. Inspiracją dla naszego projektu była bryła, która zwyciężyła w pierwszej edycji. Skojarzyliśmy go z koronami drzew w lesie dlatego stwierdziliśmy, że strefa rekreacji będzie biegła wzdłuż całego budynku. Wydzielają ją swobodnie rozmieszczone drewniane słupki. Pozwala to czuć się tak, jakbyśmy byli  w lesie – opisuje projekt Monika Kalita.

 

Wyróżnienie przyznano również za projekt, stawiający na wysoką i jasną część wejściową, pozwalającą na swobodną obserwację pozostałych pomieszczeń. Przygotował go Krzysztof Gryglak. Ideą było zaprojektowanie przyjaznej przestrzeni do pracy, czyli takiej, w której sam chciałbym pracować – tłumaczy.

 

Autorem czwartej pracy jest Jakub Chojna, który zaprojektował wnętrze z elementem dominującym w postaci ciekawej, falującej struktury obłożonej drewnem, rozpościerającej się nad obrysem centralnego rdzenia. Spodobała mi się zwycięska bryła z pierwszego etapu. Postanowiłem wykorzystać jej najbardziej charakterystyczną cechę, czyli pofalowany dach. Nawiązałem do niego dosyć połamaną, drewnianą  strukturą. Forma ta zdaję się pływać w powietrzu – objaśnia Jakub Chojna.

 

W gronie 20 specjalnych wyróżnień znaleźli się następujący laureaci (pojedynczo i w zespołach):

  • Anna Kazecka;
  • Ewa Andruszczyszyn;
  • Mateusz Warzecha;
  • Michał Góralski i Marta Mateusiak;
  • Małgorzata Dębowska i Mateusz Dąbkowski;
  • Krystian Dziopa;
  • Katarzyna Florczak, Dariusz Florczak i Tomasz Florczak;
  • Agnieszka Pasieka-Adamek, Katarzyna Bruch, Michalina Rurek i Aleksandra Stankowska;
  • Marta Tyszkiewicz;
  • Krzysztof Krauze i Piotr Nowicki;
  • Małgorzata Barnał i Andrzej Chmura;
  • Ewa Klimkiewicz;
  • Iwona Lisowska;
  • Ewelina Gryc;
  • Iga Szczugieł;
  • Edyta Ogorzały;
  • Michał Sroczyński;
  • Michał Bartecki i Ewa Nowak;
  • Paulina Hałasa;
  • Martyna Wróblewska.

 

Konkurs na wnętrze pierwszego w Polsce biurowca usytuowanego na wodzie jest drugą odsłoną inicjatywy BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE, zakładającej stworzenie innowacyjnej przestrzeni do pracy w bliskim kontakcie z naturą, a przy tym w mieście. Akcja została skierowana do zdolnych projektantów i designerów wnętrz oraz ambitnych studentów architektury. Zadanie polegało na zaprojektowaniu nowoczesnego, ergonomicznego i sprzyjającego produktywności miejsca pracy dla kreatywnego zespołu. Projekt powierzchni biurowej miał wyróżniać się innowacyjnym podejściem do zadania oraz przełamywać utarte schematy architektoniczne. Musiał mieć w sobie iskierkę wizjonerstwa, a zatem być „na bakier” z odtwórczością. Ponieważ motorem wszelkich innowacji w przedsiębiorstwach jest twórcze myślenie, w projekcie trzeba było uwzględnić faktor wyzwalania kreatywności. Naszą misja jest przywrócić ludziom możliwość pracy i kreatywnego tworzenia w ekologicznym, zbliżonym do natury środowisku – tłumaczy Marcin Wojciechowski z fundacji BARGEWORK.

 

Laureatów konkursu wytypowała kapituła konkursowa, składająca się z wybitnych specjalistów z branży: dr hab. inż. arch. Krystyny Januszkiewicz – pracownika naukowego i dydaktycznego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie; dr hab. inż. arch. Piotra Obracaja – profesora Politechniki Opolskiej, kierownika Katedry Budownictwa i Architektury tej uczelni; dr hab. inż. arch. Jana Kubeca – pracownika naukowo-dydaktycznego w Katedrze Projektowania Architektury Mieszkaniowej i Usługowej na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej, właściciela pracowni „RAr2” Laboratorium Architektury; Mateusza Mastalskiego – architekta, urbanistę, dziennikarza, który wraz z Karoliną Raczką i Ole Robin Storjohann opracował projekt zwycięskiej bryły w pierwszym etapie konkursu; Szymona Wojciechowskiego – architekta związanego zawodowo z pracownią APA Wojciechowski Sp. z o.o.; Tomasza Pyszczka – pracownika naukowego Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej; Marcina Wojciechowskiego – pomysłodawcę projektu.

 


0.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra