CubiForms

Niezwykłe biuro w ogrodzie

Artykuł

|
Shoffice w Londynie, fot. Platform 5 Architects
Pawilon wykonano z białego dębu amerykanskiego, fot. Platform 5 Architects
W Londynie powstał oryginalny projekt – na tyłach domku szeregowego z lat 50. zaaranżowano... niewielkie biuro o bardzo ciekawym kształcie.

Pawilon ogrodowy zaaranżowany na niewielkie biuro – Shoffice. Znajduje się na tyłach szeregowego domu w dzielnicy St. John's Wood w północno-zachodniej części Londynu. Celem było stworzenie funkcjonalnej przestrzeni biurowej w formie falistej „rzeźby”, która w naturalny sposób wkomponuje się w ogród. Wyzwanie podjęli architekci z biura Platform 5 Architects, we współpracy z inżynierami z firmy Morph Structures oraz projektantami z Millimetre.

 

Przeszklone biuro znajduje się we wnętrzu bryły z białego dębu amerykańskiego, kształtem przypominającej muszlę. Taras we frontowej części obiektu opada miękko na trawnik, wpisując się kształtem w ogród. Wspomniany dąb amerykański posłużył również do aranżacji wnętrza. Znajduje się tu biurko oraz wnęka z półkami do przechowywania dokumentów. Miejsce jest dobrze oświetlone dzięki dwóm oknom dachowym.

 

Skąd pomysł na tak nieszablonowy kształt? Architekci z Platform 5 zainspirowali się kształtem... trocin. Drewno jest zresztą głównym materiałem użytym do budowy tej konstrukcji. Zewnętrzna część bryły wykonana została ze sprężonych struktur drewnianych, co powoduje, iż jest stosunkowo lekka. Pozwala również na redukcję fundamentów i zmontowanie całości na miejscu z wyprodukowanych w warsztacie części. Zewnętrza powłoka bryły powstała z wykorzystaniem cienkich płyt z drewna giętego po obróbce hydrotermicznej, dzięki czemu możliwe było zaakcentowanie spiralnej formy krawędzi budynku. Projekt jest wydajny energetycznie i odznacza się dobrą izolacją cieplną.

 

Dąb amerykański został wykorzystany ze względu na barwę, gładką strukturę oraz wytrzymałość. Z uwagi na wyjątkowy kształt Shoffice, poszukiwaliśmy jednego materiału, z którego moglibyśmy wykonać dach, ściany oraz taras pawilonu. Płyty wykonane z białego dębu amerykańskiego idealnie sprawdziły się w tak różnych zastosowaniach. Celowo nie pokryliśmy środkiem zabezpieczającym drewnianej okładziny na zewnątrz pawilonu, aby w przyszłości drewno mogło w naturalny sposób zmienić barwę z jasnobrązowej w srebrno-szarą – mówi Patrick Michell, Partner w Platform 5 Architects.

 

Deski użyte wewnątrz biura poddano olejowaniu, co pozwoliło na wydobycie głębokiego koloru drewna. Z czasem kontrast kolorystyczny między wnętrzem a elementami zewnętrznymi będzie się pogłębiał.

 

Wykończenie budynku wiązało się z kilkoma wyzwaniami. Dostęp do wnętrza pawilonu możliwy był jedynie przez niewielki otwór przewidziany na drzwi, a ogród charakteryzował się niewielką powierzchnią. Rozwiązaniem okazało się wykonanie poszczególnych części w specjalistycznym warsztacie, dzięki czemu zminimalizowano ilość materiałów, które należałoby wnosić do ogrodu przez dom, a także efektywnie „wyrzeźbiono” to oryginalne biuro w ogrodzie.


0.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra