Art-Deweloper Sp. z o.o. logoBusiness House logoMIX Biura Sp. z o.o. sp.k. logoFabryka Mebli Biurowych MDD logoINTERBIURO logoARTSERVIS sp. z o.o. logoVastint Poland Sp. z o.o. logoUNIMOR Development S.A. logoFlowcrete Polska Sp. z o.o. logoINTER-BUD logoDom-Bud M. Szaflarski Spółka Jawna logoCity Space logoHAVRE Sp. z o.o. logoGdańska Fundacja Przedsiębiorczości logoKontor logoAgrobex Sp. z o.o. logoFYI Commercial Consulting logoAluprof S.A. logoPorto Office A Sp. z o.o. logoDEVCO Sp. z.o.o. logoOlivia Business Centre logoArchicom logoINTER-MAR Stanisław Marzec logoVantage Development S.A. logoKinnarps Polska Sp. z o.o. logoSpectra Development logoBałtyckie Centrum Biznesu Sp. z o.o. logoTétris Poland logoNowy Styl Group logoPodium Investment logoPrzedsiębiorstwo Budowlane START logoTorus logoForbo Flooring Systems Polska logoWEKTRA HOLDING Sp. z o.o. logoCOTEX Office Centre logo
Kuczek-Maruta Kancelaria Radców Prawnych logo

Wieżowce, które nie rzucają cienia

|
Wizualizacja No Shadow Tower
Wizualizacja No Shadow Tower
Architekci z firmy NBBJ stworzyli projekt No Shadow Tower, który może być odpowiedzią na coraz większy problem zacienienia w centrach dużych miast.

W ostatnich latach obserwuje się gwałtowną ekspansję budynków wysokościowych. W niedługim czasie tempo ich wzrostu nie spadnie, setki nowych obiektów powstaną na całym świecie. Jednym z większych problemów, jakie niesie ze sobą budowa wieżowców, jest inwazja ich cienia na przestrzeń publiczną. Architekci z międzynarodowej firmy NBBJ zaprezentowali pomysłowe rozwiązanie. Korzystając z modelowania komputerowego stworzyli koncept dwóch budynków, które współpracując ze sobą rozpraszają i załamują światło słoneczne. Swój projekt nazwali No Shadow Tower.

 

Parę budynków zaprojektowano w taki sposób, aby kiedy jeden z nich rzuca cień, drugi niczym ogromne lustro odbijał światło w stronę cienia. Warto dodać, że odbite promienie nie byłyby tak skoncentrowane i agresywne, jak te bijące od londyńskiego wieżowca 20 Fenchurch Street, zwanego także ze względu na swój przypominający gigantyczną słuchawkę kształt Walkie Talkie. Znane są bowiem przypadki, w których brytyjski budynek stopił plastikowe elementy samochodów zaparkowanych w jego pobliżu.

 

Relacja pomiędzy słońcem i cieniem jest relacją pomiędzy dwoma budynkami mówi Christian Coop, design director NBBJ. To, w jaki sposób oddziałują na siebie dwie wieże przedstawia wizualizacja.

 

 

Pierwszą propozycję projektu zespół umieścił w Greenwich w Londynie, tuż przy południku zerowym. Ale jak zwraca uwagę Coop - wirtualny koncept No Shadow Tower może zostać łatwo przekształcony i dostosowany do innej lokalizacji w dowolnym miejscu na świecie. Wpisany w projekt algorytm pozwala skonfigurować budynki i ich ułożenie według współrzędnych geograficznych i kąta padania słońca. 

 

Projekt No Shadow Tower nie jest jedynym oryginalnym pomysłem próbującym rozwiązać problem gęsto zabudowanych ośrodków miejskich często ciemnych i ponurych. Interesującym przykładem jest wiedeńska inwestycja o nazwie Turm mit Taille (niem. wieżowiec z talią), o której pisaliśmy tutaj.

 


0.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
mantra