CubiForms

Wygrał projekt proekologiczny

|
Krakowski deweloper, spółka „Megapolis”, wybuduje w Bielanach Wrocławskich pasywny biurowiec.

Inwestor prywatny, którego nie obowiązuje ustawa o zamówieniach publicznych, postanowił wyłonić zwycięski projekt architektoniczny biurowca w drodze konkursu. Wyniki poznaliśmy 12 maja br. w Hotelu Mercure Panorama przy pl. Dominikańskim we Wrocławiu. Spółka do konkursu zaprosiła 9 znanych biur projektowych, z których 7 podjęło się zadania.

I nagrodę, w wysokości 25 000 zł, przyznano pracowni Projekt Grupa, która ma swoją siedzibę w Piekarach Śląskich. Jak podano w werdykcie, zwycięskie biuro projektowe zostało docenione za najbardziej optymalne rozwiązanie funkcjonalno-finansowe oraz połączenie elegancji architektury z prostotą, a także za czytelny i funkcjonalny układ urbanistyczny oraz proekologiczne rozwiązania. II nagrodę, w wysokości 15 000 zł, zdobyła praca stworzona przez Studio EL. Projekt ten zdobył uznanie m.in. dzięki ciekawej architekturze i układowi urbanistycznemu. Wyróżnienie honorowe przyznano Impressio sp. z o.o za interesujące, aczkolwiek polemizujące z założeniami konkursu rozwiązanie funkcji parkingowej.

Zwycięska praca

Wygrała koncepcja budynku pięciokondygnacyjnego w całości podpiwniczonego, której układ konstrukcyjny został oparty o siatkę 8,1/7,8 m, zgodną ze standaryzacją budynków biurowych klasy A. W zwycięskim projekcie biurowca rozplanowano pomieszczenia administracyjno-biurowe od najmniejszych jednostek biurowych, ok. 21 m kw., aż po biura w standardzie open space o powierzchni 1200 m kw., sale konferencyjno-szkoleniowe oraz przestrzenie wielofunkcyjne zlokalizowane na poziomie parteru.

Według założeń, atrium – zadaszony szklanym przekryciem dziedziniec, dodatkowo wzbogaci ofertę biurową o część socjalną z restauracją. Wielofunkcyjność przestrzeni hallu pozwoli na organizację wystaw, prezentacji czy zamkniętych imprez biznesowych. Dodatkowo w strefie parteru zaprojektowany został salon samochodowy marki Premium.

Zgodnie z wytycznymi miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, stworzony został projekt parkingu podziemnego. W zwycięskim projekcie wyliczono łącznie 322 stanowiska postojowe.

Standard budynku pasywnego

Projekt Grupa opracowała kompleksową koncepcję architektoniczną, skupiając się przede wszystkim na założeniach ekonomii i ekologii. Dla osiągnięcia zamierzonych celów biuro projektowe postanowiło zastosować nowoczesną technologię pozyskania energii z alternatywnych źródeł, by zmniejszyć koszty eksploatacji budynku oraz negatywny wpływ na środowisko. Pracowania zaproponowała następujące rozwiązania: gruntowy wymiennik powietrza, pompę ciepła, próżniowe kolektory słoneczne, fotoogniwa, pasywną ochronę budynku, system grzania i chłodzenia BTK (wykorzystujący energię geotermalną), rekuperację oraz system bezkanałowego oddymiania i wentylacji parkingu podziemnego.

W związku z projektem pod budynkiem planowane jest 120 odwiertów na głębokość 50–70 m, w których zainstalowane będą sondy geotermalne. Ich zadaniem będzie współdziałanie z urządzeniami pomp ciepła, a te z kolei będą współpracować z systemem stropów grzewczo-chłodzących BKT w sposób analogiczny do tradycyjnego ogrzewania podłogowego, przy czym masa betonu, w której umieszczone są rury grzewcze, będzie wykorzystywana jako akumulator ciepła i chłodu. Regulacja temperaturowa pomieszczeń będzie następowała za pomocą czujników temperaturowych zewnętrznych i wewnętrznych, zatopionych w stropach.

Pracownia jako równorzędny system geotermalny zaproponowała dodatkowo układ gruntowego wymiennika powietrza, który znalazłby się pod całością parkingu podziemnego i pozwalałby na wstępne ogrzanie lub schłodzenie powietrza nawiewanego do układu wentylacji atrialnej.

Koszt budowy

Na minimalizację wydatków znaczny wpływ będą miały zastosowane w projekcie budynku materiały i technologie dostępne na polskim rynku. Według planów, biurowiec będzie zarządzany przez system automatyki BMS, który pozwoli na synchronizację systemów niskoenergetycznych, a także kontrolę instalacji, np. monitoringu.

Budynek będzie mieć formę prostej szkieletowej konstrukcji żelbetowej. Przewidywany koszt budowy pasywnego biurowca o powierzchni netto 18 287 m kw. wraz z zagospodarowaniem, wyniesie w przybliżeniu 65 597 500 zł netto.

Komfort

Atrium, będące dziedzińcem zadaszonym szklanym przekryciem, umożliwi optymalne wykorzystanie oświetlenia naturalnego w pomieszczeniach biurowych, a także uzyskanie reprezentacyjnej przestrzeni na parterze w powiązaniu z hallem wejściowym i salonem samochodowym. Dodatkowo komfort ma zapewnić przestrzeń półbiurowa na każdej kondygnacji w pobliżu atrium. Z kolei układ instalacji wentylacji pozwoli na możliwość zmiennej aranżacji pomieszczeń, będąc jednocześnie kolejnym atutem zwycięskiego projektu architektonicznego.


0.0
Tagi: Megapolis
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra