CubiForms

Showroom zdrowia, produktywności i ekologii

Sala konferencyjna
Nowe biuro BuroHappold Engineering w Spectrum Tower zostało zaprojektowane jako showroom rozwiązań i technologii mających pozytywny wpływ na zdrowie i produktywność pracowników, a także redukujących zużycie energii.

Nowa siedziba biura projektowego BuroHappold Engineering znajduje się w centralnej dzielnicy biznesowej Warszawy, na 6. piętrze zmodernizowanego wieżowca Spektrum Tower. Od samego początku, projektując nowe biuro, firma BuroHappold współpracowała z wieloma partnerami m.in. z Philips Lighting w zakresie oświetlenia, czy z Ecophon w dziedzinie akustyki. Efektem nawiązanej współpracy było wypracowanie najlepszych rozwiązań w 8 obszarach: hałas i akustyka, oświetlenie i światło słoneczne, jakość powietrza, komfort termiczny, wygląd i odczucia, wydajność wody i energii, dostęp do udogodnień, budynek modernizowany i ponowne użycie materiałów.

Wypracowane rozwiązania pozwoliły firmie BuroHappold na stworzenie biura mającego pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie jego pracowników. Aby to potwierdzić, biuro projektowe zarejestrowało swoją nową siedzibę do certyfikacji WELL Building Standard®.

Wzorowy showroom biurowy

Pomieszczenia biurowe BuroHappold stanowią nie tylko showroom rozwiązań i technologii pozytywnie wpływających na zdrowie i produktywność, ale także tych minimalizujących zużycie energii. Przykładowo w biurze zastosowano oświetlenie typu LED o regulowanym natężeniu. Poziom oświetlenia zaprogramowano indywidualnie dla każdego stanowiska pracy. Strefy do pracy w skupieniu oświetla zimna barwa, natomiast strefy społeczne – ciepła. Warto również wspomnieć o tym, iż świeże powietrze, poprzez wykorzystanie detektorów stężenia CO2 i nawiewom o zmiennym wydatku, jest kierowane w te strefy, w których zapotrzebowanie na nie jest największe. W biurze zadbano również o optymalną temperaturę – zastosowany system klimatyzacji reaguje na lokalne zmiany (np. nasłonecznienie poszczególnych stref biura), a także uwzględnia różne preferencje pracowników.

W nowej siedzibie nie zabrakło także odpowiednich rozwiązań akustycznych. W biurze zastosowano panele sufitowe i ścienne zapewniające właściwy komfort dla danego rodzaju pomieszczenia. W rezultacie w siedzibie panuje cisza mimo, iż w firmie pracuje 120 osób na przestrzeni typu open-space, a z sal konferencyjnych dźwięki z zewnątrz praktycznie nie są słyszalne. Dodatkowo do dyspozycji pracowników oddano kabiny do rozmów telefonicznych (tzw. phone booths), przeznaczone również do konferencji video. Użytkownicy biura mogą korzystać także z pokojów pracy cichej, gdzie mają możliwość w absolutnej ciszy wykonać zadanie wymagające koncentracji.

Nowa siedziba BuroHappold pełni również funkcję edukacyjną – zachęca pracowników i gości do prowadzenia przyjaznego środowisku stylu życia. W biurze zastosowano zaawansowane opomiarowanie energii i wody, co przekłada się na większą świadomość użytkowników biura w zakresie wpływu przestrzeni biurowej na środowisko.

Szukając nowej siedziby mieliśmy kilka wytycznych, które z powodzeniem udało nam się spełnić. Przede wszystkim, zależało nam na możliwości ukształtowania przestrzeni od początku. Ważna była centralna lokalizacja i dostęp do udogodnień. W naszej pracy dostarczamy naszym klientom innowacyjne rozwiązania zorientowane na użytkownika, chcieliśmy żeby nasze biuro odzwierciedlało to podejście – podsumowuje Ian Booth, Partner, dyrektor zarządzający warszawskim biurem BuroHappold Engineering.

 


3.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra