COTEX Office Centre logoINTER-BUD logoFabryka Mebli Biurowych MDD logoWEKTRA HOLDING Sp. z o.o. logoKart Sp. z o.o. logoINTERBIURO logoAluprof S.A. logoSpectra Development logoDEVCO Sp. z.o.o. logoHAVRE Sp. z o.o. logoTétris Poland logoArt-Deweloper Sp. z o.o. logoMIX Biura Sp. z o.o. sp.k. logoFlowcrete Polska Sp. z o.o. logoUNIMOR Development S.A. logoDom-Bud M. Szaflarski Spółka Jawna logoRIS Kotes logoKwiaty dla biura logoVastint Poland Sp. z o.o. logoBałtyckie Centrum Biznesu Sp. z o.o. logoNowy Styl Group logoPorto Office A Sp. z o.o. logoBusiness House logoTorus logoFYI Commercial Consulting logoGTV Lighting logoPrzedsiębiorstwo Budowlane START logoPodium Investment logoVantage Development S.A. logoINTER-MAR Stanisław Marzec logoAgrobex Sp. z o.o. logoOlivia Business Centre logoGalicyjska Investment Sp. z o.o. logoKinnarps Polska Sp. z o.o. logoARTSERVIS sp. z o.o. logoForbo Flooring Systems Polska logoGdańska Fundacja Przedsiębiorczości logoCity Space logo
Kuczek-Maruta Kancelaria Radców Prawnych logo
Raport 2018

EKO Volvo ukończyło swoją inwestycję

Biurowiec Volvo we Wrocławiu, źródło: fotopolska.eu
Biurowiec Volvo we Wrocławiu, źródło: fotopolska.eu
Firma Volvo Polska dokonała oficjalnego otwarcia swojego najnowszego budynku biurowego, znajdującego się przy ul. Mydlanej we Wrocławiu. Użytkować będzie go ponad 350 pracowników Volvo IT.

W nowo otwartym biurowcu wdrożono szereg rozwiązań, minimalizujących negatywny wpływ na środowisko naturalne i propagujących proekologiczne zachowania wśród pracowników. Obecnie budynek jest w trakcie procesu certyfikacji LEED na poziomie Gold, której wyniki poznany w drugim kwartale 2015 r. Inwestor zapewnia, że obiekt spełnia wszystkie przewidziane normy w zakresie oszczędności wody i energii, a także ograniczenia emisji CO2. Ponadto na terenie nieruchomości przygotowano 50 stanowisk dla rowerzystów wraz z zapleczem socjalno-sanitarnym, wydzielono miejsca parkingowe dla samochodów, którymi do pracy przyjeżdża więcej niż jedna osoba oraz miejsca postojowe dla samochodów niskoemisyjnych.

 

Biurowiec zlokalizowany jest przy ul. Mydlanej, na terenie należącym do Volvo, w pobliżu firmowych terenów zielonych z obiektami rekreacyjnymi dla pracowników firmy.

 

Projekt architektoniczny 3-kondygnacyjnego biurowca Volvo wyróżnia się trójkątnym kształtem, a także zastosowaniem materiałów o wysokim współczynniku odbicia promieni słonecznych, w tym dachem, którego cała powierzchnia pokryta jest membraną w kolorze jasnoszarym. Jaśniejszy kolor nawierzchni mają również chodniki i parking rowerowy.

 

Nowa siedziba Volvo posiada automatyczny i elastyczny system zdalnego nadzoru użytkowania (BMS), czujniki i detektory oraz jeden, zintegrowany podsystem zarządzania. Dzięki informacjom pochodzącym z różnych elementów systemu, możliwa jest reakcja na zmiany środowiska wewnątrz budynku, zwiększenie funkcjonalności, komfortu i bezpieczeństwa oraz redukcja kosztów eksploatacji. Wszystkie systemy w budynku pracują w sposób autonomiczny, tzn. mają możliwość zupełnie niezależnej realizacji przeznaczonych im funkcji, a jednocześnie są w pełni zintegrowane.

 

Od sześciu lat Volvo Polska z sukcesem przechodzi szczegółowe badanie pracodawców Top Employers. Wśród wielu obszarów poddawanych weryfikacji są warunki pracy. Jesteśmy dumni, że możemy zaoferować naszym pracownikom optymalne i nowoczesne środowisko pracy, stwarzające doskonałe możliwości rozwoju zawodowego. Cieszymy się, że tak wiele innowacyjnych, ekologicznych rozwiązań znalazło zastosowanie w nowym biurowcu. To odzwierciedlenie naszych konsekwentnych działań zgodnych z jedną z głównych wartości firmy jaką jest troska o środowisko, a jednocześnie kolejny krok w zakresie promowania proekologicznych postaw wśród pracowników i gości naszej firmy – mówi Małgorzata Ryniak, Dyrektor Generalna Volvo IT Polska.


0.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
CHB 14 Big
mantra