CubiForms

Microsoft Domicile – miejsce pracy według teorii Billa Gatesa

Fot. Hufton+Crow
Fot. Hufton+Crow
Projekt nowej duńskiej siedziby Microsoft odzwierciedla podejście informatycznego giganta do pracy, w którym współpraca i dzielenie się wiedzą są najważniejsze.

Nową siedzibę firmy Microsoft, znajdującą się w centrum miasta Lyngby na północ od Kopenhagi, oficjalnie otwarto pod koniec ubiegłego roku. W Microsoft Domicile informatyczny gigant połączył działalność i pracowników z dwóch duńskich oddziałów firmy. Nawiązanie do tego stanowią dwa sześcienne budynki – jeden 6-piętrowy, a drugi 7-piętrowy – połączone ze sobą poprzez wspólne atrium, które oferuje przestrzeń do interakcji społecznych i zawodowych – część  wizji firmy Microsoft, aby stworzyć „otwarte i zapraszające środowisko” dla pracowników.        

 

Projekt budynku jest ściśle związany z metodologią pracy firmy Microsoft opartej na procesach współpracy, jak określił to Bill Gates w 2005 r. w białej księdze nazwanej "The New World of Work". Architekci z pracowni Henning Larsen Architects skupili się zatem zarówno na stworzeniu środowiska sprzyjającego kooperacji wewnątrz, jak i tej z klientami i partnerami. Przejawia się to w szeregu różnej wielkości przestrzeni zaprojektowanej zgodnie z zasadą aktywnego środowiska pracy – od małych po średniej wielkości sal konferencyjnych, do wielkich audytoriów. Niższe piętra budynku oferują ogólnodostępne pomieszczenia takie jak kawiarnia, audytorium, a także przestrzenie przeznaczone dla studentów Duńskiego Uniwersytetu Technicznego.

 

Socjalne „huby” obejmujące kuchnię, przestrzenie kreowane na wzór salonów, Xboxy, a także piłkarzyki są centralnie usytuowane na każdym poziomie. To tutaj właśnie pracownicy się spotykają. Pomieszczenia te wzmacniają interakcję i zachęcają do dzielenia się wiedzą pomiędzy działami. Co ciekawe, wszystkie stanowiska pracy są położone wzdłuż fasady budynku w celu zapewnienia optymalnych warunków światła dziennego przez cały dzień dla każdego pracownika.

 

Budynek o powierzchni 18 000 mkw. był realizowany w bliskiej współpracy Microsoftu z inwestorem projektu Danica Pension. Zespół odpowiedzialny za inwestycję składał się z pracowni Henning Larsen Architects, wykonawcy pod klucz, którym był Hoffmann, a także z inżynierów z firmy Grontmij.

 

Microsoft Domicile stanowi część większej zabudowy miejskiej, w skład której wejdą również m.in. apartamenty, sklepy czy kawiarnie. Projekt jest ważnym elementem w realizacji wizji gminy Lyngby-Taarbæk zakładającej, iż Lyngby stanie się jednym z wiodących miast uniwersyteckim, a także centrum wiedzy i kreatywności w Północnej Europie.
 


0.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra