INTER-MAR Stanisław Marzec logoFlowcrete Polska Sp. z o.o. logoDEVCO Sp. z.o.o. logoFabryka Mebli Biurowych MDD logoArchicom logoArt-Deweloper Sp. z o.o. logoNowy Styl Group logoCOTEX Office Centre logoPorto Office A Sp. z o.o. logoKinnarps Polska Sp. z o.o. logoPodium Investment logoVastint Poland Sp. z o.o. logoForbo Flooring Systems Polska logoHAVRE Sp. z o.o. logoKontor logoBałtyckie Centrum Biznesu Sp. z o.o. logoTétris Poland logoAgrobex Sp. z o.o. logoOlivia Business Centre logoVantage Development S.A. logoWEKTRA HOLDING Sp. z o.o. logoINTER-BUD logoBusiness House logoPrzedsiębiorstwo Budowlane START logoUNIMOR Development S.A. logoDom-Bud M. Szaflarski Spółka Jawna logoMIX Biura Sp. z o.o. sp.k. logoTorus logoFYI Commercial Consulting logoINTERBIURO logoSpectra Development logoCity Space logoARTSERVIS sp. z o.o. logoGdańska Fundacja Przedsiębiorczości logoAluprof S.A. logo
Kuczek-Maruta Kancelaria Radców Prawnych logo

Szkło i zieleń na pierwszym planie

Artykuł

Widok od strony wejścia, wiz. Urban Design i SelgasCano
wiz. Urban Design i SelgasCano
W stolicy Szwecji powstanie przezroczysty budynek biurowy, którego elementem charakterystycznym będzie wszechobecna zieleń.

W stolicy Szwecji powstanie przezroczysty budynek biurowy, którego elementem charakterystycznym będzie wszechobecna zieleń. Inwestycja o nazwie Drivhus (czyli szklarnia) jest wspólnym projektem stworzonym przez dwie pracownie architektoniczne: hiszpańską SelgasCano oraz szwedzką Urban Design. Zespół architektów w składzie Helena Glantz, Erik Jarlöv i Jesús Azpeitia (Urban Design AB) oraz José Selgas i Lucia Cano (SelgasCano) zaprojektował obiekt, który wygrał międzynarodowy konkurs ogłoszony przez Miasto Sztokholm na nowy budynek dla tamtejszsego biura planistycznego – Stockholm City Planning and Administrative Offices. Obiekt o powierzchni 45 000 mkw. będzie usytuowany w dzielnicy Söderstaden, znajdującej się na południe od centrum miasta.

Drivhus zaoferuje miejsce pracy dla 1800 osób, a także otwartą przestrzeń przeznaczoną dla urzędników, polityków oraz mieszkańców Sztokholmu do spotkań i prowadzenia rozmów dotyczących przyszłego rozwoju stolicy Szwecji. Cały projekt jest elementem większej inicjatywy polegającej na rewitalizacji przestrzeni tej części miasta. Proces ten ma na celu przekształcenie tego terenu w miejsce bardziej przyjazne mieszkańcom poprzez stworzenie nowego parku przyrody, stanowiącego centralny punkt otoczony przez zabudowę mieszkalną, komercyjną i budynki wydarzeń kulturalnych.  

Zieleń z parku będzie wnikać do budynku, dosłownie roić się "pod skórą" technicznie zaawansowanej podwójnej fasady wykonanej z folii ETFE, stając się integralną częścią systemu energetycznego i wentylacji budynku. Przestrzeń pomiędzy częściami podwójnej fasady zapewni strefę do uprawy roślin w budynku.
 


0.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
mantra