Vastint Poland Sp. z o.o. logoARTSERVIS sp. z o.o. logoFYI Commercial Consulting logoKart Sp. z o.o. logoNowy Styl Group logoKinnarps Polska Sp. z o.o. logoCOTEX Office Centre logoArt-Deweloper Sp. z o.o. logoINTER-BUD logoMIX Biura Sp. z o.o. sp.k. logoPrzedsiębiorstwo Budowlane START logoWEKTRA HOLDING Sp. z o.o. logoOlivia Business Centre logoPodium Investment logoDEVCO Sp. z.o.o. logoGdańska Fundacja Przedsiębiorczości logoTorus logoFlowcrete Polska Sp. z o.o. logoPorto Office A Sp. z o.o. logoUNIMOR Development S.A. logoGalicyjska Investment Sp. z o.o. logoGTV Lighting logoAgrobex Sp. z o.o. logoCity Space logoHAVRE Sp. z o.o. logoKwiaty dla biura logoSpectra Development logoINTER-MAR Stanisław Marzec logoAluprof S.A. logoBałtyckie Centrum Biznesu Sp. z o.o. logoBusiness House logoVantage Development S.A. logoRIS Kotes logoFabryka Mebli Biurowych MDD logoTétris Poland logoForbo Flooring Systems Polska logoINTERBIURO logoDom-Bud M. Szaflarski Spółka Jawna logo
Kuczek-Maruta Kancelaria Radców Prawnych logo
Raport 2018

EKO Zobaczcie projekt siedziby głównej firmy Hanwha!

|
Fasada zaprojektowana przez UNStudio
Lobby w siedzibie Hanwha, źródło: UNStudio
Projekt autorstwa UNStudio zwyciężył w konkursie na przebudowę wieży biurowej będącej siedzibą firmy Hanwha w Seulu.

W ramach modernizacji biurowca przeprowadzona zostanie przebudowa fasady, remont m.in. części wspólnych i lobby, a także przeprojektowanie otoczenia zewnętrznego budynku.

 

Nieruchomość znajduje się w Cheonggyecheon w Seulu i dysponuje 57 696 mkw. powierzchni. Hanwha zdecydowała, że siedziba nie oddaje ducha firmy, która jest światowym liderem w zakresie ekologicznych rozwiązań. Zwycięski projekt przebudowy obiektu powstał w pracowni UNStudio we współpracy z firmami: Arup, Loos van Vliet i agLicht.

 

Projekt charakteryzuje się niezwykłą fasadą, która iluminowana jest światłami LED. Oświetlenie podkreśla nie tylko różne części budynku, ale również zagospodarowany obszar obok niego. Na animowanej fasadzie zaprezentowane zostały obrazy związane z naturą, przetwarzaniem danych i różnymi formami energii. Jak podkreśla architekt Ben van Berkel, wieczorami oświetlenie fasady komponuje się z nocnym niebem. Rozwiązania wdrożone w projekcie fasady zapewniają jej proekologiczność. Firma Hanwha wymagała również poprawy środowiska wewnątrz obiektu, co miało przyczynić się do zwiększenia komfortu użytkowania. Fasada zapewni optymalny dostęp światła dziennego, z uwzględnieniem usytuowania budynku względem stron świata i otaczających budynków.

 

W projekcie UNStudio lobby w budynku jest zintegrowane z otoczeniem zewnętrznym poprzez zastosowanie naturalnych materiałów i licznych roślin. Aranżację dopełniają drewniane meble, subtelna kolorystyka i kącik kawiarniany.


0.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
Galicyjska - duży
mantra