Forbo pod logo

Nowa siedziba główna Facebooka

Na dachu budynku znajduje się trzy i pół hektarowy zielony park, fot. Facebook
fot. instagram.com/p/04TAyYCqXZ/
Po koniec marca pracownicy firmy Marka Zuckerberga przenieśli się do nowej głównej siedziby. Autorem projektu budynku jest Frank Gehry.

O przeprowadzce do nowej siedziby głównej poinformował 30 marca na swoim profilu facebookowym Mark Zuckerberg, szef portalu. Budynek o nazwie MPK20 mieści się w należącym do firmy kampusie Menlo Park w Palo Alto w Californi. Odpowiedzialnym za projekt jest Frank Gehry – światowej sławy architekt, twórca m.in. muzeum Guggenheima w Bilbao czy Tańczącego Domu w Pradze.

 

O budynku mówi się, że to „największy open space na świcie”. Powierzchnia parterowego kompleksu wynosi bowiem 40 000 mkw. i właściwie jest jednym dużym pokojem. Naszym celem było stworzenie idealnej przestrzeni, w której nasze zespoły mogłyby wspólnie pracować – mówi Zuckerberg. W ramach „pokoju” wydzielone został małe przestrzenie przeznaczone do pracy zespołowej. Owe wydzielone przestrzenie jednocześnie pozostały otwartymi, co pozwala na łatwe przemieszczanie się i współpracę między pracownikami, których w MPK20 będzie 2800.

 

Tym, co niewątpliwie wyróżnia projekt jest duży, trzy i pół hektarowy zielony park ulokowany na dachu budynku. Pracownicy mogą przespacerować się wśród zasadzonych tam ponad 400 drzew i wypić kawę w zlokalizowanej na dachu kafejce.

 

Budynek MPK20 został zaprojektowany i wybudowany w zaledwie trzy lata. Kwatera główna Facebook jest stosunkowo prostą konstrukcją z metalu, betonu i szkła. Frank Gehry podkreśla, że jest on nakierowany na człowieka i jednocześnie twardy i surowy Od początku Mark chciał stworzyć przestrzeń, która jest skromna, rzeczowa i efektywna. Nie chciał, żeby projekt był "przesadnie" zaprojektowany. Miał on także być elastyczny w odpowiedzi na ciągle zmieniającą się naturę jego biznesu. Ten budynek stworzyliśmy dla niego – mówi architekt. Chcieliśmy, żeby w stworzonej przez nas przestrzeni czuć było nieustanny rozwój. Kiedy wchodzisz do naszych budynków chcemy, żebyś poczuł, jak wiele zostało jeszcze do zrobienia, aby skomunikować świat – dodaje Mark Zuckerberg.

 


0.0
Tagi: Facebook
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra