Intop Office – biurowiec, który jest wizytówką firmy

art. sponsorowany
Budynek INTOP OFFICE projekt i realizacja: JM STUDIO Architektoniczne Magdalena Ignaczak Jacek Kunca, autor zdjęć: Mariusz Purta
Ciekawą wizytówką firmy zajmującej się budownictwem inżynieryjnym jest jej spersonalizowana siedziba. Budynek ten jest reprezentacyjny i idealnie dopasowany do potrzeb inwestora.

Projekt architektoniczny Intop Office powstał równocześnie z projektem wnętrz i razem tworzą nierozerwalną całość. Bryła składa się z trzech przenikających się prostopadłościanów o różnych wysokościach i jest wykończona różnymi materiałami. Na elewacji zostały zastosowane takie materiały, jak blacha kortenowa, beton architektoniczny, stal oraz gabiony, które nawiązują do materiałów używanych w budownictwie inżynieryjnym. Ich zaletą jest to, że nie wymagają one konserwacji, lecz szlachetnie się patynują. Dzięki dużym przeszkleniom budynek zyskał lekkość. Sprawiają one, że wnętrze staje się częścią architektury, a elewacje częścią wnętrza.

Co ciekawe budynek posiada jakby dwa fronty. Wynika to z racji wielkości i usytuowania działki oraz przepisów planu miejscowego. Pierwszy tzw. „oficjalny” zlokalizowany jest od głównej ulicy. Ma on elewację z gabionów. Z kolei front właściwy znajduje się od strony kameralnego placyku na tyłach budynku.

Warto zauważyć, że budynek widoczny jest ze wszystkich stron. W związku z tym każda elewacja jest inna i ma swój znak rozpoznawczy. Północna to dwa wielkie szklane wykusze, dzięki którym zapewniony jest dostęp do światła dziennego, ale ostre słońce nie dokucza pracownikom. Z tej strony znajduje się także industrialna metalowa klatka zewnętrzna. Z kolei, charakterystycznym elementem południowej strony jest olbrzymie podłużne okno na klatce schodowej z krzyżakami z blachy kortenowej, które rozpraszają słońce oraz rozbijają widok na sąsiedni budynek. Zachodnia elewacja to 10-metrowa monumentalna ściana z gabionów, które wypełnione są łamanym granitem. Wygląda ona bardzo efektownie zarówno w dzień, jak i w nocy (oczywiście po podświetleniu). Wschodnia elewacja jest najspokojniejsza, ponieważ stanowi przede wszystkim wejście do budynku przez stalowy mostek.

Wnętrze budynku jest uzupełnieniem i kontynuacją architektury zewnętrznej. Każde piętro ma inną funkcję i jest inaczej zaprojektowane. W piwnicy znajdują się pomieszczenia techniczne i archiwa. Parter pełni rolę reprezentacyjną. Znajduje się tu duża recepcja oraz dwie sale konferencyjne z zapleczem (szatnia + mini kuchnia). Do tych pomieszczeni przechodzi się wzdłuż szklanej ściany oddzielającej wielofunkcyjną, otwartą przestrzeń biurową. Na pierwszym piętrze budynku znajduje się dział przygotowania kontraktów, księgowość oraz kantyna. Z kolei 2 piętro przeznaczone jest na gabinety prezesa i głównych dyrektorów. Na uwagę zasługuje to, że wszystkie pomieszczenia są wysokie.

Elementami spinającymi wnętrza są żebrowane betonowe sufity, betonowe podłogi i ściany, a także szklane ściany i drzwi. Dzięki dużym przeszkleniom zewnętrznym i wewnętrznym całe wnętrze jest dobrze oświetlone światłem dziennym. Oświetlenie sztuczne potrzebne jest jedynie po zmierzchu, czyli po godzinach pracy biura. Przenikającą się przestrzeń daje pracownikom poczucie więzi i łączności, a jednocześnie pozwala na zachowanie spokoju potrzebnego do pracy. Wszystkie instalacje zostały precyzyjnie ukryte i dzięki temu można było wyeksponować całą betonową konstrukcję wewnątrz budynku. Biurowiec jest w pełni inteligentny i łatwy w zarządzaniu (nawet na odległość). Integralną częścią wnętrza są meble, a nawet różne detale. Zostały one bowiem zaprojektowane indywidualnie.

Projekt budynku i jego realizację przeprowadziła firma JM STUDIO ARCHITEKTONICZNE Magdalena Ignaczak, Jacek Kunca. Obiekt bez wątpienia zasługuje na uwagę, o czym może świadczyć to, że został on wyróżniony statuetką TOP BUILDER 2018.

 


5.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
Interbiuro - duży
mantra