Flowcrete Polska Sp. z o.o. logoHAVRE Sp. z o.o. logoPrzedsiębiorstwo Budowlane START logoGdańska Fundacja Przedsiębiorczości logoWEKTRA HOLDING Sp. z o.o. logoDEVCO Sp. z.o.o. logoArchicom logoArt-Deweloper Sp. z o.o. logoTétris Poland logoVantage Development S.A. logoDom-Bud M. Szaflarski Spółka Jawna logoFabryka Mebli Biurowych MDD logoKinnarps Polska Sp. z o.o. logoNowy Styl Group logoBusiness House logoForbo Flooring Systems Polska logoCity Space logoKontor logoBałtyckie Centrum Biznesu Sp. z o.o. logoAgrobex Sp. z o.o. logoVastint Poland Sp. z o.o. logoINTER-MAR Stanisław Marzec logoSpectra Development logoFYI Commercial Consulting logoUNIMOR Development S.A. logoTorus logoAluprof S.A. logoARTSERVIS sp. z o.o. logoMIX Biura Sp. z o.o. sp.k. logoCOTEX Office Centre logoPorto Office A Sp. z o.o. logoOlivia Business Centre logoINTERBIURO logoPodium Investment logoINTER-BUD logo
Kuczek-Maruta Kancelaria Radców Prawnych logo

Morskie inspiracje w magdeburskim budynku

Artykuł

Budynek-jacht w Magdeburgu, fot. Schüco
Przeszklenia na parterze, fot. Schüco
Nad rzeką Elbą w Magdeburgu wyrósł budynek mieszkalno-biurowy, który kształtem przypomina luksusowy jacht.

Najbardziej innowacyjne pod względem designu i technologii jachty (takie jak zaprojektowany na zlecenie Steve'a Jobsa jacht „Venus”) stanowiły inspirację dla architekta Andreasa Weinerta, którego projekt powstał w Magdeburgu. By nawiązać do współczesnego budownictwa okrętowego, w budynku zastosowano aluminium, szkło i nowoczesne technologie konstrukcyjne, a także zadbano o klarowność designu. Odniesienie do jachtu widać również w podziale stref użytkowych.

 

Pomysł na formę budynku zrodził się na bazie marynistycznych zainteresowań inwestora, połączonych z lokalizacją nieruchomości – nad samą rzeką. Otwarta południowa strona obiektu przywodzi na myśl dziób okrętu, natomiast liczne tarasy przypominają ogrodzone relingami pokłady. Jednak wygląd to nie wszystko – inwestor wymagał, aby w projekcie harmonijnie połączyć funkcję biurową z mieszkalną. Co więcej, obiekt musiał uzyskać niskoenergetyczny standard, mimo licznych przeszkleń.

 

By sprostać stawianym mu oczekiwaniom, architekt umieścił strefę biurową na parterze. Wykorzystał również konstrukcję, w której obciążenia zostały przeniesione na ściany zewnętrzne, a także trzy masywne kolumny od strony ogrodu. Te dwa rozwiązania pozwoliły na zastosowanie maksymalnych przeszkleń. W projekcie wykorzystano rozwiązania firmy Schüco. Do budownictwa okrętowego nawiązano również na poziomie piwnicy i garażu, montując drzwi grodziowe stosowane w łodziach podwodnych.


0.0
Tagi: Schuco
Napisz pierwszy komentarz
mantra