Forbo pod logo

Fuzja funkcjonalności i estetyki

Artykuł

|
Obiekt składa się ze skrzydła mieszczącego archiwum, budynku administracji i otwartej dla osób z zewnątrz strefy publicznej z czytelnią, fot. Ulrich Hoppe
Dwie części budynku zostały połączone centralnym korytarzem, fot. Ulrich Hoppe
Nowy budynek administracyjno-archiwalny w niemieckim mieście Stade to przykład architektury, która wychodząc naprzeciw funkcjonalności, nie zapomina o stronie wizualnej.

Budynek zajmowany przez Archiwum oraz Wspólny Rejestr Gruntów Dolnej Saksonii i Hamburga w mieście Stade został zaprojektowany przez pracownię pbr Planungsbüro Rohling AG, która stanęła przed wyzwaniem stworzenia nowoczesnego archiwum, gwarantującego odpowiednie warunki do przechowywania dokumentów, a także minimalizującego późniejsze koszty eksploatacji.

 

Założeniem architektonicznym było holistyczne podejście do planowania przestrzeni wewnętrznej i zewnętrznej estetyki obiektu. Fuzja tradycyjnej cegły z nowoczesnymi materiałami, takimi jak szkło i aluminium, umożliwiła powstanie budynku, wkomponowującego się w przemysłowe otoczenie, a jednocześnie zachęcającego kolejnych inwestorów i władze miasta do rozwoju urbanistycznego.

 

Indywidualne rozwiązania przestrzenne

 

Elewacja budynku wyróżnia się połączeniem struktur zamkniętych, częściowo transparentnych i otwartych, dostosowanych do różnych funkcji, spełnianych przez poszczególne sektory gmachu, oddzielone od siebie centralnym korytarzem, prowadzącym do archiwum, w którym w trosce o przechowywane dokumenty, zastosowano masywną powłokę z cegieł, zmniejszającą dostęp światła słonecznego.

 

Dla odmiany, część administracyjną zdobi ażurowa fasada z dużymi przeszkleniami okiennymi, uzupełniona oknami wstęgowymi z mocno zarysowanymi ramami w kolorze szarego aluminium. Z jednej strony przeszklenia stanowią kontrast dla ceglanego muru, a z drugiej – dzięki zastosowaniu aluminiowych ram Schüco – tworzą wizualną kontynuację dla części ceglanej. W celu zwiększenia bezpieczeństwa użyto oszklenia w klasie antywłamaniowej P4A.

 

Część główną gmachu stanowi pięciopiętrowe skrzydło, mieszczące półki o łącznej długości 50 km. Biblioteka, dzięki centralnej arterii, łączącej odległe punkty, jest łatwo dostępna dla pracowników administracyjnych. Na poziomie parteru zlokalizowano natomiast czytelnię z wyjściem do zielonego ogrodu, zlokalizowanego w bocznej części kompleksu. Zastosowanie dużych przeszkleń umożliwia czytającym korzystanie z naturalnego światła słonecznego, a dźwiękoszczelne ściany działowe pozwalają na studiowanie dokumentów w ciszy. W czytelni zastosowano także transparentne ściany działowe i drzwi w systemie Schüco Firestop, oddzielające przestrzenie i zapewniające ochronę przeciwpożarową.

 

Oprócz części administracyjnej, archiwalnej i czytelni, na uwagę zasługuje także strefa wejściowa budynku, pomyślana w duchu architektury otwartej, w tym wypadku reprezentowanej przez transparentne fasady słupowo-ryglowe, sprawiające, że osoby zmierzające do obiektu, już z oddali widzą hol główny z otwartą klatką schodową. Lekkość architektury podkreślają w tych miejscach okna blokowe z ukrytym profilem skrzydła, a także drzwi wejściowe zrealizowane w systemie Schüco.

 


0.0
Tagi: Schuco
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra