A Priori Communication

Koło Poznania powstanie biurowiec firmy Matex

Biurowiec i salon Matex koło Poznania
Projekt obiektu powstał w pracowni F3 Architekci
Firma PTB Nickel została generalnym wykonawcą nowej inwestycji spółki Matex – salonu wystawienniczego z biurowcem.

W Nekli k. Poznania powstanie nowoczesny salon wystawienniczy oraz biurowiec firmy Matex, producenta mebli wypoczynkowych. Prace budowlane rozpoczęły się w marcu 2014 r. i trwać mają 9 miesięcy. Projekt obiektu opracowany został przez poznańską pracownię F3 Architekci. Powierzchnia użytkowa inwestycji wynosić będzie niemal 2500 mkw.

 

Inwestycja firmy Matex, którą realizujemy od marca br., wyróżnia się ciekawą, nowoczesną i świeżą architekturą. Kształt nowo powstającego budynku wynika z wielkości działki oraz istniejącego układu drogowego. Długa na ponad 100 metrów i bardzo wąska bryła została podzielona na dwie części, a jej fasadę stanowią duże przeszklenia, przełamane swobodną kompozycją ukośnych elementów z włókno-cementu. Cały obiekt zaprojektowano z troską o energooszczędność i racjonalność rozwiązań, dobierając je optymalnie do potrzeb przyszłych użytkowników i klientów – opisuje Michał Nickel, prezes PTB Nickel.

 

Dotychczasowe projekty pracowni F3 Architekci charakteryzują się minimalizmem i funkcjonalnością, a także dbałością o środowisko naturalne. Inwestor poprosił nas o projekt, który wkomponuje zieleń w układ budynku – wyjaśnia Małgorzata Śniadek z F3 Architekci. Bezpośrednią inspiracją przy pracy nad koncepcją była dla nas bliskość lasu. Budynek o długiej elewacji jest niejako kontynuacją ściany lasu, która prowadzi użytkownika od głównej drogi dojazdowej Poznań – Września do siedziby firmy. Pionowe pasy na fasadzie, o ukośnej, trochę organicznej kompozycji, są dla nas przełożeniem na język architektury układu pni i konarów sąsiadujących z budynkiem drzew. W ułożeniu ukośnych kresek pobrzmiewa także echo znajdującej się w nazwie firmy litery "X" – dodaje.

 

Architekci zaproponowali również zastosowanie zieleni przed głównym wejściem do budynku, w przestrzeniach biurowych i recepcyjnych, a także stworzenie wewnętrznych ogrodów. Projektując nową siedzibę Matexu, chcieliśmy przede wszystkim stworzyć ergonomiczną i przyjazną przestrzeń do pracy. Stąd w naszym projekcie zaproponowaliśmy inwestorowi m.in. wewnętrzne tarasy-ogrody, z przeszklonym dachem, widoczne i dostępne z korytarzy. Zaplanowaliśmy w nich wygodne pufy i donice z zielenią, które sprawią, iż będzie to idealne miejsce do relaksu i wyciszenia – tłumaczy Małgorzata Śniadek.


0.0
Tagi: PTB Nickel
Napisz pierwszy komentarz
Interbiuro - duży
mantra