Aluprof S.A. logoOcean Plaza Sp. z o.o. logoFlowcrete Polska Sp. z o.o. logoUNIMOR Development S.A. logoHAVRE Sp. z o.o. logoTorus logoMIX Biura Sp. z o.o. sp.k. logoOnyx Business Point logoArt-Deweloper Sp. z o.o. logoGłówka Pracuje logoINTERBIURO logoKinnarps Polska Sp. z o.o. logoHAMMERMED II sp. z o.o. Nieruchomości S.K. logoFabryka Mebli Biurowych MDD logoFYI Commercial Consulting logoOlivia Business Centre logoBC INVESTMENTS sp z o.o. logoINTER-MAR Stanisław Marzec logoVastint Poland Sp. z o.o. logoCity Space logoEURO STYL Spółka Akcyjna logoSchüco International Polska logoCHB14 logoAWIM Grupa Inwestycyjna logoKwiaty dla biura logoOmnitech Sp. z o.o. logoLobos Nieruchomości logoBusiness House logoGdańska Fundacja Przedsiębiorczości logoDEVCO Sp. z.o.o. logoPRO-INVEST S.A. logoGhelamco Poland logoGTV Lighting logoWEKTRA HOLDING Sp. z o.o. logoPorto Office B Sp. z o.o. logoTétris Poland logoCity Office logoKart Sp. z o.o. logoAgrobex Sp. z o.o. logoNowy Styl Group logoArchicom logoCentrum Techniki Okrętowej S.A. logoCOTEX Office Centre logoLC Corp S.A. logoEcho Investment logoReflexSun.eu – SizeFlex Sp. z o.o. logoTętnowski Development Sp. z o.o. logoSpectra Development logo
Kuczek-Maruta Kancelaria Radców Prawnych logo

EKO Alchemia zdobyła Platynę

Alchemia w Gdańsku
Alchemia w Gdańsku
Pierwszy etap gdańskiego kompleksu Alchemia zdobył platynowy certyfikat LEED. To pierwsza inwestycja w Trójmieście z tak wysoką oceną.

Otrzymanie certyfikatu LEED na najwyższym poziomie dowodzi jakości naszej inwestycji i jest zwieńczeniem ciężkiej, ponad 3,5-letniej pracy, jaką włożyliśmy w spełnienie światowych standardów. To duża satysfakcja, ale też spełnienie obowiązku. Ważne jest nie tylko to, co budujemy, ale także w jaki sposób oraz jaki wpływ na ludzi i środowisko będzie miała inwestycja - tak teraz, jak i za kilkadziesiąt lat – mówi Sławomir Gajewski, prezes spółki Torus, będącej deweloperem Alchemii.

 

Podczas budowy Alchemii realizowano plan erozji i sedymentacji, zapobiegający roznoszeniu się zanieczyszczeń z gleby czy pyłów na sąsiednie działki, zastosowano materiały budowlane produkowane w regionie, dzięki czemu zminimalizowano transport, a tym samym emisję CO2. W biurowcu zaprojektowano specjalne oświetlenie, zapobiegające tzw. light pollution czyli świeceniu światłem na okoliczne domy, wykorzystano materiały nieemitujące szkodliwych substancji, a także edukację przyszłych użytkowników, dzięki czemu w prawidłowy sposób będą oni korzystali z energooszczędnych rozwiązań.

 

Początkowo, gdy zapadła decyzja o certyfikowaniu Alchemii w LEED i gdy zapoznaliśmy się z filozofią tego systemu, byliśmy bardzo podekscytowani wyzwaniem, jakie było przed nami. Później zaczęła się ciężka praca - pokonywanie szeregu trudności i skomplikowanych procedur, a także szukanie innowacyjnych rozwiązań – komentuje Edyta Korycka, dyrektor działu planowania inwestycji w firmie Torus.

 

Spośród wszystkich obiektów certyfikowanych w LEED na poziomie platynowym, Alchemia uzyskała drugi wynik w kraju – po wieżowcu Q22, realizowanym przez Echo Investment w Warszawie. Ponieważ w Polsce certyfikacja nie jest jeszcze tak powszechna, proces ten wymagał od nas w dużej mierze przecierania szlaków. Sami zdobywaliśmy know-how, ale musieliśmy też edukować naszych dostawców, wykonawców czy kooperantów. Tym większa jest dzisiaj radość z końcowego efektu – mówi Edyta Korycka.

 

Proekologiczne aspekty inwestycji Alchemia:

  • oszczędność wody pitnej na poziomie 47,30 proc. - hydro-oszczędne urządzenia sanitarne, woda nawadniająca zieleń w całości pobierana jest ze zbiornika retencyjnego przechwytującego wodę deszczową;
  • zmniejszenie ilości ścieków o 58,70 proc.;
  • zmniejszenie zużycia energii na poziomie 25,46 proc. - wydajne oświetlenie wewnątrz i na zewnątrz obiektu (wymogi normy ASHRAE 90.1-2007);
  • użycie materiałów budowlanych w większości produkowanych regionalnie;
  • użycie materiałów wykończeniowych na powierzchniach biurowych i sportowych o niskiej zawartości lotnych związków organicznych;
  • zastosowanie zielonych dachów oraz użycie jasnej, odbijającej światło, kostki betonowej na terenach utwardzonych powoduje redukcję efektu „wyspy ciepła”;
  • położenie obiektu w centrum gdańskiej dzielnicy Oliwa i bliskość szeregu dodatkowych usług daje możliwość korzystania jego użytkownikom z transportu publicznego redukując emisję CO2;
  • infrastruktura dla rowerzystów (ponad 100 szafek oraz 10 pryszniców) – także zachęcają do zostawienia samochodu w domu;
  • instalacja elektryczna w garażach przystosowana do zasilania samochodów elektrycznych;
  • powtórne wykorzystanie działki - nie tylko nie niszczymy terenów zielonych w celu budowania nowych dróg ale także zagospodarowujemy wcześniej wymarłe tereny poprzemysłowe.
Napisz pierwszy komentarz
mantra