Agrobex Sp. z o.o. logoARTSERVIS sp. z o.o. logoVantage Development S.A. logoBusiness House logoAluprof S.A. logoFlowcrete Polska Sp. z o.o. logoArt-Deweloper Sp. z o.o. logoPorto Office A Sp. z o.o. logoINTERBIURO logoRIS Kotes logoDEVCO Sp. z.o.o. logoDom-Bud M. Szaflarski Spółka Jawna logoGalicyjska Investment Sp. z o.o. logoGTV Lighting logoForbo Flooring Systems Polska logoSpectra Development logoPrzedsiębiorstwo Budowlane START logoNowy Styl Group logoTorus logoBałtyckie Centrum Biznesu Sp. z o.o. logoFYI Commercial Consulting logoTétris Poland logoHAVRE Sp. z o.o. logoWEKTRA HOLDING Sp. z o.o. logoCity Space logoMIX Biura Sp. z o.o. sp.k. logoFabryka Mebli Biurowych MDD logoKinnarps Polska Sp. z o.o. logoINTER-BUD logoVastint Poland Sp. z o.o. logoUNIMOR Development S.A. logoKwiaty dla biura logoCOTEX Office Centre logoOlivia Business Centre logoKart Sp. z o.o. logoINTER-MAR Stanisław Marzec logoGdańska Fundacja Przedsiębiorczości logoPodium Investment logo
Kuczek-Maruta Kancelaria Radców Prawnych logo
Raport 2018

Nowoczesny budynek Urzędu Dozoru Technicznego

Urząd Dozoru Technicznego w Białymstoku
W trzykondygnacyjnym budynku znajduje się blisko 2805 mkw. powierzchni
W Białymstoku zakończyła się realizacja nowego budynku biurowego – siedziby oddziału Urzędu Dozoru Technicznego, wartej prawie 11 mln zł.

Nowa siedziba Urzędu Dozoru Technicznego zlokalizowana jest przy ul. Hetmańskiej w Białymstoku. W trzykondygnacyjnym budynku znajduje się blisko 2805 mkw. powierzchni. Za wykonanie inwestycji odpowiadała firma Skanska, której prace swoim zakresem objęły nie tylko budowę obiektu, ale też wykonanie całej infrastruktury technicznej i zagospodarowanie terenu. Budynek został wyposażony m.in. w instalację gazową, zasilającą własną kotłownię, instalację wodociągową, kanalizację sanitarną, kanalizację deszczową, drenaż, instalację c.o. i c.t., instalację elektryczną NN, oświetleniową, teletechniczną, instalację SAP, klimatyzację oraz wentylację mechaniczną. Ciekawe rozwiązanie stanowi także przeszklona winda poruszająca się w przeszklonym szybie.

 

Dzięki zastosowanym proporcjom, ciemnej kolorystyce oraz elewacji ze szkła i aluminium, budynek dobrze komponuje się z otoczeniem, a także technicznym charakterem inwestora. Budynek stanowi zwartą, dynamiczną bryłę. Każda kondygnacja budowli ma jednak inny obrys. Przesunięcia ścian na poszczególnych piętrach, dodatkowo zaakcentowane przez kontrastowe wykończenie elewacji, dają efekt pozornego wycięcia fragmentu skorupy głównej bryły budynku, ukazując jej wnętrze – tłumaczy Grzegorz Pietrowski, Menadżer Projektu, Skanska.

 

Charakterystycznym elementem wnętrza budynku jest hol główny, prowadzący przez trzy kondygnacje. Parter urzędu zajmuje sala konferencyjna na 120 osób, wyposażona w instalacje multimedialne. Na piętrach zlokalizowano pomieszczenia biurowe oraz mniejsze sale konferencyjne. Obiekt posiada garaż podziemny na 21 samochodów. Przy projektowaniu obiektu uwzględniono również potrzeby osób niepełnosprawnych. Zastosowano w nim m.in. odpowiedniej szerokości przejścia, drzwi oraz przestrzeń manewrową dla wózków inwalidzkich. Komfort poruszania się między poszczególnymi piętrami został zapewniony również dzięki windzie przystosowanej do transportu osób poruszających się na wózkach inwalidzkich.

 

Koszt realizacji inwestycji wyniósł ponad 10,9 mln zł netto.


0.0
Tagi:
Napisz pierwszy komentarz
CHB 14 Big
mantra