CubiForms

Kompleks transparentny

Kampus Vodafone w Düsseldorfie, fot. Schüco
Dziedziniec w kampusie Vodafone, fot. Schüco
Nowa siedziba grupy Vodafone w Düsseldorfie widoczna jest z odległości wielu kilometrów poza miastem i stała się punktem orientacyjnym dla odwiedzających.

Owalny, 19-piętrowy wieżowiec stanowi dominantę nowego kompleksu biurowego należącego do grupy Vodafone, zlokalizowanego w Düsseldorfie. Wizerunek inwestycji opiera się na przestrzennej organizacji oraz różnorodnych funkcjach poszczególnych budynków. Elementy te, wraz z designem fasad, mają podkreślać otwartość i innowacyjność firmy.

 

Kampus Vodafone składa się ze wspomnianej wieży oraz przyległego, uformowanego w łuk zespołu budynków. Architekci z pracowni HPP Architekten uwzględnili w projekcie wewnętrzny plac i ogród, które jedynie pod względem strukturalnym stanowią zamkniętą całość. Dziedziniec jest otwarty dla gości, co nawiązuje do transparentnego charakteru firmy, podobnie jak przeszklona konstrukcja osłony budynku. Na uwagę zasługują także fasady: ich horyzontalna struktura wraz z wielkowymiarowymi aluminiowymi lamelami służącymi jako ochrona przeciwsłoneczna cechuje się jednolitym wyglądem.

 

Firma Vodafone postawiła przed architektami jeden główny cel: odzwierciedlić otwarty charakter marki. Zadanie to zrealizowane zostało głównie poprzez systemy fasadowe. Projektanci zdecydowali się wykorzystać produkty marki Schüco. Powłoka wieży i budynków A, B i C ponad poziomem parteru składa się z 4512 modułów fasadowych z szybami przeciwsłonecznymi o neutralnej barwie. O zacienianie dbają wielkowymiarowe łamacze światła z poziomymi lamelami, które wykonane są z arkuszy perforowanego metalu. Są one jednym z tych elementów, które nadają budynkom tak charakterystyczny design. W projekcie wykorzystano również takie rozwiązania, jak m.in.: uchylne okna, fasada słupowo-ryglowa na poziomie parteru gwarantująca ochronę antywłamaniową, ochronę akustyczną i dobrą termoizolacyjność, a także poprowadzenie instalacji w specjalnych kanałach wewnątrz słupów fasady.

 

We wnętrzu kampusu powierzchnie pozwalają na elastyczną aranżację i wydzielenie przestrzeni open space. Na co dzień w budynkach kompleksu pracuje 5200 pracowników, funkcjonuje tu także żłobek, więc obiekt wymagał specjalnych rozwiązań dotyczących bezpieczeństwa przeciwpożarowego, zapewnionych poprzez systemy Schüco. Ponadto wszystkie drzwi posiadają Deklarację Środowiskową Produktu, co wpływa na możliwość uzyskania certyfikacji LEED dla inwestycji.


0.0
Tagi: Schuco
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra