CubiForms

Open space może być przytulny

|
Warszawska siedziba Allianz, przebudowana przez Tétris według projektu Studio Quadra
Firma Tétris przeprowadziła remont generalny biura firmy Allianz. W ciągu 14 miesięcy zostało przebudowanych 14 000 mkw. powierzchni. Dziś 80 proc. powierzchni zajmowanej przez zespół Allianz stanowi przestrzeń otwarta, która stymuluje współpracę między pracownikami.

Siedziba Allianz znajduje się w biurowcu Topaz zlokalizowanym przy ul. Rodziny Hiszpańskich w Warszawie. W obiekcie tym firma zajmuje 14 000 mkw. powierzchni. Jej biuro zostało przebudowane przez Tétris według projektu Studio Quadra. Architektura wnętrza idealnie współgra z bryłą budynku. Co więcej, nowy układ pomieszczeń sprawił, że światła pochodzące z biura rozchodzą się promieniście na zewnątrz budynku, rozświetlając przy tym patio i przeciwległe ściany. Promienie stały się motywem przewodnim w biurze, na nich oparto geometrię wnętrza. Przebudowana powierzchnia nie jest przykładem przyjaznego open space'u, którego design został dopracowany w szczegółach. 

Przebudowa na czynnym budynku

Zakres przebudowy obejmował siedem pięter, z których każde ma ok. 1800 mkw. powierzchni, a także remont 14 holi windowych oraz recepcji. Skala zmian była duża, bo w efekcie nowej aranżacji do budynku Topaz przeszli pracownicy z innej lokalizacji. Potrzebowaliśmy zwiększyć powierzchnię użytkową o 40 proc. – mówi Mariusz Podbielski, menedżer administracji centralnej Allianz. 

Wyzwaniem było jednak nie tylko zwiększenie powierzchni biura, ale także trudne zadanie logistyczne jakim było prowadzenie działań remontowych na czynnym budynku. Zespół Allianz liczy ponad 1000 osób, które każdego dnia przychodziły do pracy. Musieliśmy tak rozplanować etapy robót, aby rozlokowanie pracowników i przeprowadzki z piętra na piętro były jak najmniej uciążliwe – mówi Krzysztof Marszałek, senior project manager, kierujący całą realizacją z ramienia firmy Tétris. Prace zostały zaplanowane niemal co do godziny, a zespół musiał unikać jakichkolwiek opóźnień. Nieraz prace odbywały się w trybie 18-godzinnym. W związku z tym, że rearanżacja powierzchni odbywała się na działającym biurze, niektóre prace (np. wyburzenia) były realizowane w weekendy lub nocami. Przebudowa została zakończona w niecałe 14 miesięcy. Ze strony Tétris za aranżację wnętrza odpowiadało pięciu inżynierów, koordynujących prace zespołu liczącego chwilami 120 osób.

Przyjazny open space

Firma Allianz chciała, by nowe wnętrze było nowoczesne i stymulowało współpracę między pracownikami. Po przebudowie 80 proc. powierzchni zajmowanej przez zespół stanowi przestrzeń otwarta. Uzupełniają ją sale konferencyjne i kilka kuchni. W większych kuchniach może zmieścić się około 20 osób. Pomysł na open space wziął się z potrzeby zmiany kultury organizacyjnej, a także trendów, które wdrażane są w biurach Allianz na świecie – wyjaśnia Mariusz Podbielski z Allianz. 

 

  • 1
  • 2

4.0
Tagi: Tetris
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra