CubiForms

Dwustrefowe biuro Samsunga

Niedawno swoją premierę miało nowe biuro Samsunga zlokalizowane w holenderskim Schiphol. Dziś jest ono najbardziej lubianą siedzibą firmy na świecie.

Dwa działania: renowacja i aranżacja

Nowe biuro Samsunga powstało w modelu Design & Build. Za realizację prac odpowiadała firma Tétris. Ich zakres obejmował zaprojektowanie oraz pełne wykończenie wnętrz budynku: od recepcji, przez pomieszczenia kuchenne, sale konferencyjne, siłownię aż po strefę testowania produktów. W ciągu 26 tygodni zbudowano 8100 mkw. powierzchni, która może pomieścić zespół 350 pracowników. Co więcej, Tétris odnowił też cały budynek w zakresie okablowania, sufitów, toalet i korytarzy. Zatem realizacja ta stanowi ciekawy przykład łączenia renowacji budynku z jednoczesną aranżacją wnętrz biurowych.

Dwie sfery ruchu

Przestrzeń nowego biura firmy Samsung została zaplanowana tak, by stymulować współpracę między różnymi departamentami. Zostały więc zaprojektowane strefy tzw. „wysokiego” i „niskiego” ruchu. Strefy wysokiego ruchu znajdują się pośrodku każdego piętra. W nich usytuowane jest zaplecze biurowe i kuchenne oraz sale do spotkań. Usytuowane są one także na parterze oraz na pierwszym piętrze, tam gdzie zlokalizowane są pokoje konferencyjne oraz restauracja. Wszystkie te przestrzenie charakteryzują się bowiem dużą aktywność pracowników. Z kolei strefy niskiego ruchu znajdują się w tylnych częściach budynku i są one mniej urozmaicone pod względem funkcjonalności. W miejscach tych jest ciszej i dzięki temu pracownicy mogą lepiej skoncentrować się na zadaniach, które wykonują.

 

  • 1
  • 2

0.0
Tagi: Tetris
Napisz pierwszy komentarz
CubiForms
mantra