Gdańska Fundacja Przedsiębiorczości logoBałtyckie Centrum Biznesu Sp. z o.o. logoPrzedsiębiorstwo Budowlane START logoCity Space logoNowy Styl Group logoVantage Development S.A. logoKinnarps Polska Sp. z o.o. logoCOTEX Office Centre logoARTSERVIS sp. z o.o. logoINTER-MAR Stanisław Marzec logoPorto Office A Sp. z o.o. logoArt-Deweloper Sp. z o.o. logoINTER-BUD logoWEKTRA HOLDING Sp. z o.o. logoForbo Flooring Systems Polska logoTétris Poland logoDom-Bud M. Szaflarski Spółka Jawna logoTorus logoBusiness House logoFabryka Mebli Biurowych MDD logoFlowcrete Polska Sp. z o.o. logoPodium Investment logoKontor logoFYI Commercial Consulting logoHAVRE Sp. z o.o. logoArchicom logoOlivia Business Centre logoMIX Biura Sp. z o.o. sp.k. logoAgrobex Sp. z o.o. logoDEVCO Sp. z.o.o. logoSpectra Development logoAluprof S.A. logoVastint Poland Sp. z o.o. logoUNIMOR Development S.A. logoINTERBIURO logo
Kuczek-Maruta Kancelaria Radców Prawnych logo

Sprostać oczekiwaniom – biuro Parexel Polska

|
W sierpniu 2014 roku do kompleksu Business Garden Warszawa wprowadziła się spółka Parexel Polska, świadcząca usługi z obszaru badań klinicznych. Siedzibę firmy, liczącą niespełna 3500 mkw. zaprojektował zespół architektów z firmy Interbiuro.
Marta Janiszek (Sobczak), Kierownik Działu Projektowego, Interbiuro
Marta Janiszek (Sobczak), Kierownik Działu Projektowego, Interbiuro

Rozmawiamy z panią Martą Janiszek, architektem nadzorującym ten nietypowy i trudny projekt.

 

Jakie były główne założenia projektu biura Parexel Polska, kiedy przystępowała Pani do pracy nad nim?

 

Z założenia projekt miał być wieloetapowy, podzielony na dwie fazy. Dotyczył utworzenia centralnego biura w Polsce firmy Parexel. Od początku wiedzieliśmy, że praca nad nim potrwa nieco dłużej. I rzeczywiście – od momentu otrzymania zlecenia i pierwszych wytycznych do zakończenia prac projektowych minął ponad rok.

 

Jakie oczekiwania miał w takim razie klient?

 

Wstępnie otrzymaliśmy bardzo ogóle wytyczne. Potem, po stworzeniu pierwszych space planów, czyli tak naprawdę po trzech miesiącach pracy, otrzymaliśmy wytyczne bardziej szczegółowe, dotyczące m.in. podziału biura na poszczególne działy i współpracy między nimi, a także potrzeby stworzenia centrum konferencyjnego, o którym wcześniej nie rozmawialiśmy. Wytyczne te sprowadziły nas do punktu wyjściowego, w którym prace aranżacyjne musieliśmy rozpocząć od początku.

 

Recepcja biura Parexel Polska, fot. Szymon Polański

 

Z czego wynikały wprowadzane przez klienta wytyczne i kto konkretnie o nich decydował?

 

Po stronie klienta stworzony został dość duży zespół osób decyzyjnych, na stałe pracujących zarówno w polskiej siedzibie, jak i w centrali europejskiej. Osoby te decydowały o kształcie biura i jego wizerunku wizualnym.

 

Jakie rozwiązania architektoniczne i funkcjonalne zostały zastosowane w biurze Parexel?

 

Projekt biura Parexel wyróżnia się m.in. zastosowaniem ścianek szklanych, których głównym zadaniem było wpuszczenie do biura dużych ilości światła. Siedziba firmy posiada układ korytarzowo-gabinetowy, jednak najemcy zależało, by korytarze nie były ciemne i przytłaczające.

 

Układ gabinetowo-korytarzowy biura Parexel Polska wyróżnia się zastosowaniem wielu przeszkleń, fot. Szymon Polański

 

W całym projekcie, najbardziej wyróżniającym się elementem jest centrum treningowe wraz z recepcją. Jako architekci otrzymaliśmy zadanie stworzenia kreatywnej przestrzeni, łatwej do rearanżacji, w zależności od różnych typów treningów, w związku z czym mogliśmy zastosować ciekawsze materiały, inną wykładzinę, panele ścienne, które nie tylko tworzą klimat wnętrza, ale też stanowią element akustyczny. Główna sala treningowa jest bardzo wysoka, stąd ważnym stało się przeprowadzenie badań akustycznych i zastosowanie takich elementów, które pozwolą uzyskać najbardziej zadowalające pod tym względem efekty. Stąd zresztą zrodziła się koncepcja sufitu modułowego w formie zawieszonych okręgów. Kontynuacją tego nietypowego elementu jest utrzymane w tym samym stylu oświetlenie.

 

Sala treningowa z sufitem modułowym w formie zawieszonych okręgów fot. Szymon Polański

 

Warto wspomnieć także o zastosowaniu w siedzibie firmy oryginalnie zaprojektowanego systemu klimatyzacji – klimatyzatory zostały wbudowane w sufit, a nawiewniki ukryliśmy w ścianach. Całość uzupełniają nowoczesne technologicznie głośniki w formie kwadratów, zawieszone na ścianach.

 

Do czego służy stworzona w biurze sala treningowa? Czy jest to miejsce przeznaczone do odpoczynku lub ćwiczeń fizycznych?

 

Nie, nie. Mówiąc o centrum treningowym, mam na myśli duże pomieszczenie, w którym pracownicy spotykają się podczas organizowanych w firmie szkoleń.

 

Sala treningowa, fot. Szymon Polański

 

Z czego wynikała decyzja o zastosowaniu w biurze układu gabinetowego? W ostatnim czasie częściej stosowane są biura typu open space lub – ostatnio zyskująca na popularności – koncepcja address-free offices.

 

W biurze Parexel Polska każdy pracownik ma do siebie przypisane stanowisko pracy, a oprócz tego znajduje się też kilka pomieszczeń, przeznaczonych do pracy cichej, które są wykorzystywane w zależności od potrzeb – albo przez pracowników tego biura, albo przez delegacje, które przyjeżdżają z innych państw. Pod względem układu pomieszczeń biuro jest bardzo elastyczne i przygotowane do tego, by poszczególne departamenty – w zależności od projektu – mogły się w każdej chwili przeorganizować, przesiąść tak, by móc pracować razem lub oddzielnie. Koncepcje open space i address-free offices nie sprawdziłyby się w tej firmie z tego względu, że wiele wykonywanych przez pracowników projektów jest tajnych i pracownicy nie mają potrzeby dzielenia się informacjami na ich temat, potrzebują natomiast ciszy i spokoju.

 

Jeden z gabinetów, fot. Szymon Polański

 

W jaki sposób zastosowane materiały, kształty i podział funkcjonalny uzupełnia użyta kolorystyka?

 

Założenie było takie, by kolorystyka nie przytłaczała wnętrz, a także odzwierciedlała barwy korporacyjne firmy, używane przez Parexel na całym świecie. W pokojach, przeznaczonych do pracy, sali treningowej, w recepcji i na korytarzach dominują zatem kolory w odcieniach niebieskiego, szarego i białego. Od powierzchni stricte biurowych wyróżniają się jednak wnętrza sal konferencyjnych – w każdej z nich dominuje inna, intensywna barwa.

 

Kolorystyka wnętrz odzwierciedla barwy korporacyjne firmy, wyjątek stanowią sale konferencyjne, w których dominują intensywne barwy, fot. Szymon Polański

 

Wizualnie od reszty biura odznaczają się również aneksy kuchenne, których w całej siedzibie znajduje się siedem. Aby je zunifikować, został wybrany kolor biały, uzupełniony ciemno-szarymi blatami. Dobraliśmy do tego akcenty kolorystyczne w postaci pasa roboczego, wykonanego z lacobelu oraz podłogi PCV, a także stoły i krzesła z oliwkowymi i granatowymi akcentami.

 

Jedna z kuchni w biurze Parexel, fot. Szymon Polański

 

Podsumowując, powierzchnia została zaprojektowana w taki sposób, by nie odciągała uwagi pracowników od wykonywanych zadań. Wielość kolorów, stylów, różnych elementów dekoracyjnych nie była wskazana ze względu na rodzaj wykonywanej w biurze pracy, głównie projektowej i analitycznej. Nie generowaliśmy elementów, które mogłyby rozpraszać uwagę i działać w odwrotnym kierunku niż zamierzonym.

 

Gabinet, fot. Szymon Polański

 

Co było największym wyzwaniem podczas projektowania tego biura?

 

Sprostanie wymaganiom klienta. Tak, jak już mówiłam przed momentem – początkowo otrzymaliśmy bardzo ogóle wytyczne, dotyczące ilości osób, jaka będzie pracowała w firmie, a z czasem wymagania klienta były doprecyzowywane. Ponadto biuro musiało być nie tylko funkcjonalne w tym konkretnym momencie, ale też łatwo adaptowalne w przyszłości. Przy tak dużej powierzchni nie jest to zadanie łatwe – należy zastanowić się, jak duże pomieszczenia stworzyć, by były na tyle elastyczne, by można było je później adaptować, przy niezaburzaniu struktury ścianowej.

 

Dziękuję za rozmowę!

 


0.0
Tagi: Interbiuro
Napisz pierwszy komentarz
mantra