Imperial

Odzyskać atrakcyjność biurowca, czyli kilka słów o rewitalizacji

|
Wnętrze budynku call centre firmy Orange zlokalizowanego przy ul. Kasprzaka w Warszawie – po rewitalizacji
Jak przywrócić świetność biurowca i jednocześnie utrzymać w ryzach koszty? Sprawę najlepiej zbadać na przykładzie konkretnego obiektu. Przeanalizujmy zatem, jak przebiegała rewitalizacja biurowca Orange.

Wizualna zmiana biura

Rewitalizacjom budynków towarzyszą zwykle wysokie koszty, zwłaszcza w przypadku obiektów z tzw. segmentu „premium”. Co można więc zrobić, by inwestycja była opłacalna, a koszty nie wymknęły się nam spod kontroli? Jednym z często stosowanych rozwiązań jest odświeżenie wnętrz i remont instalacji. Przykładem takiej rewitalizacji jest budynek call centre Orange zlokalizowany przy ul. Kasprzaka w Warszawie. Właściciel tego niedawno odremontowanego biurowca zdecydował się zarówno na podniesienie parametrów technicznych, jak i na „lifting” powierzchni. Prace były prowadzone na powierzchni 6000 mkw. i trwały rok. Za budowę i wykończenia nowych przestrzeni odpowiadała firma Tétris. Gruntowną renowację wnętrz budynku zakończono zgodnie z planem w połowie 2017 r. Kolejnym etapem prac będzie dodanie przez Orange brandingu na nowych przestrzeniach. W planach jest też kompleksowa renowacja elewacji. 

Budynek przy ul. Kasprzaka jest siedzibą call center firmy Orange, a zatem jego przebudowa wiązała się z wykreowaniem elastycznego open space. W ciągu ostatnich lat mocno zmienił się styl pracy oraz potrzeby najemców, a zatem i przestrzeń pracy musiała ulec zmianie, by nadal gwarantować komfort użytkowania. Rewitalizacja biurowca wiązała się z odświeżeniem powierzchni, które obejmowało odmalowanie ścian, położenie nowych wykładzin czy montaż szklanych ścianek działowych. Odnowienie zostały także klatki schodowe. 

W nowoczesnych biurach ważną rolę odgrywają przestrzenie socjalne. W przypadku biurowca firmy Orange, remont spowodował wzrost liczby tego tego typu pomieszczeń. Co ważne, kuchnie i łazienki zostały dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Rewitalizacja budynku wiązała się też z powstaniem nowych sal konferencyjnych. Nawet podczas remontu tak dużej powierzchni, jak biuro call centre firmy Orange, nie wolno bagatelizować roli, którą odgrywają detale aranżacji. W związku z tym, zostały wymienione kamienne blaty w łazienkach oraz okucia drzwi. 

Oprócz kwestii wizualnej i komfortu użytkowników, w nowoczesnym biurze ważne jest także bezpieczeństwo. Firma Orange zainwestowała zatem w nowy system kontroli dostępu przy wejściu do obiektu. Tym samym budynek odpowiada także obecnym przepisom w zakresie bezpieczeństwa i ochrony pracowników.

 


4.0
Tagi: Tetris
Napisz pierwszy komentarz
Inter-bud Fabryczna - duży
mantra