Park Project II

Lafarge wybrał ekologiczny biurowiec

Biuro firmy Lafarge w budynku West Station II [Zdjęcia dzięki uprzejmości MP. Polska Sp. z o.o. (źródło: materiały prasowe)]
Dla firmy Lafarge zrównoważony rozwój i zielone budownictwo to nadrzędne wartości, dlatego wybrała biurowiec z ekologicznym certyfikatem BREEAM Interim i przeniosła swoje warszawskie biuro do budynku West Station II.

W biurowcu West Station II firma Lafarge zajęła 1400 mkw. na 13 piętrze. Nowe, warszawskie biuro Lafarge, to kolejny krok do tego, aby zbudować kulturę współpracy i dobrej komunikacji pomiędzy wszystkimi pracownikami i działami w naszej organizacji. To także kolejny etap w realizacji naszej strategii, która zawsze stawia ludzi w centrum organizacji. Architektura biura wspiera kulturę opartą na otwartości, wymianie wiedzy oraz wspólnym poszukiwaniu kreatywnych rozwiązań i innowacji. Z wielką starannością wybieraliśmy zarówno budynek, jak i osoby odpowiedzialne za projekt wnętrz. Miejsce jest stworzone w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju oraz zielonego budownictwa, które są dla nas istotne. Wszystko jest zgodne z naszą strategią i pozwala nam realizować przyjęte cele – podkreśla Federico Tonetti, Prezes Zarządu Lafarge w Polsce.

Przed przeprowadzką Lafarge zleciło firmie Colliers International przeprowadzenie badania work space solution, które miało wykazać sposoby pracy oraz zwyczaje i potrzeby pracowników firmy. Pokazało ono, że w dotychczasowej siedzibie było przestrzeni wspólnych oraz niewystarczająca liczba i zbyt duży rozmiar sal konferencyjnych. Nowe biuro miało być odpowiedzią na wyniki tego badania. W biurowcu West Station przestrzeń została podzielona tak, żeby powstało 15 sal konferencyjnych i przestrzeń wspólna dla pracowników (jadalnia, agora oraz miejsce do rozrywki i odpoczynku). 

Przygotowanie projektu biura Lafarge powierzyło pracowni architektonicznej In Design. Plan biura odzwierciedlał trzy słowa kluczowe: światło (jasne i przestronne biuro), radość (balans życia zawodowego z prywatnym) i inspiracja (wymiana myśli, idei i pomysłów, kreatywność). W biurze wykorzystano naturalne elementy, takie jak beton (nawiązujący do działalności firmy), a także współgrające z nim drewno. Do wnętrza wprowadzono stonowane kolory i wiele elementów zielonych. Zadbano także o ergonomię pracy oraz specyficzne potrzeby różnych grup pracowników. 

West Station to wspólny projekt HB Reavis, PKP S.A. oraz Xcity Investment zlokalizowany przy warszawskim Dworcu Zachodnim. Całość inwestycji to 68 000 mkw. powierzchni biurowej. Projekt posiada certyfikat ekologiczny BREEAM Interim na poziomie Excellent. 

 


0.0
Napisz pierwszy komentarz
ADAC
mantra