PGE Narodowy

Biurowiec Forest – elewacja ze szkła przeciwsłonecznego zmniejszy zużycie energii

|
Budowa biurowca Forest, źródło: materiały prasowe partnera
Budowa biurowca Forest, źródło: materiały prasowe partnera
Ekologiczne rozwiązania, nowoczesne technologie i świetnie zaplanowana przestrzeń to tylko niektóre mocne strony projektu kompleksu biurowców Forest od HB Reavis. Budowa pełnego zieleni kampusu ma potrwać do końca 2021 r.

HB Reavis dba o zmniejszenie śladu węglowego generowanego przez budynki

Warszawski biurowiec Forest nalezący do HB Reavis będzie jednym z najbardziej zielonych projektów w Polsce, certyfikowanym w międzynarodowych systemach BREEAM, BREEAM Communities oraz WELL. Pokrycie fasady niezwykle przezroczystym szkłem przeciwsłonecznym ze specjalną potrójną powłoką srebra zapewni optymalny komfort termiczny i przejrzysty widok. Dzięki takiemu wykończeniu elewacji we wnętrzach biurowca będzie bardzo jasno, a jednocześnie dopływ zbyt intensywnych promieni społecznych będzie ograniczony. Tak przemyślana fasada budynku przyczyni się do zmniejszenia zużycia energii niezbędnej do ogrzewania biur zimą oraz chłodzenia ich w lecie, jednocześnie redukując prąd potrzebny dla sztucznego oświetlenia. Zastosowane przez HB Reavis rozwiązania mają na celu zmniejszenie śladu węglowego generowanego przez budynki. Pomóc w osiągnięciu tego celu ma m.in. ograniczenie zużycia surowców oraz wykorzystanie wody deszczowej.

Zielony dach biurowca Forest

Na dachu obiektu uwzględniono miejsce dla zielonych tarasów, które stworzą przestrzeń umożliwiającą swobodny wypoczynek na świeżym powietrzu. Balkony, patio i przestronne loggie przewidziane w projekcie biurowca zapewnią widok na rozciągającą się wokół panoramę miasta. Ukończona i w całości oszklona została już konstrukcja niższego budynku. Co 7 dni o kolejne piętro rośnie natomiast drugi wieżowiec, który docelowe 120 m. wysokości osiągnie wiosną 2021 r. Za kilkanaście tygodni rozpocznie się także montaż jego fasady.

Realizując projekt Forest czerpiemy z natury pełnymi garściami. Nasz zielony kampus biurowy będzie idealnym środowiskiem pracy dla dużych firm z ugruntowaną pozycją na rynku oraz start-upów. Z myślą o tych pierwszych, zaplanowaliśmy największą w Warszawie powierzchnię biurową na jednym piętrze. Z kolei młodzi przedsiębiorcy docenią dużą przestrzeń coworkingową i mniej formalną atmosferę, w której życie toczy się w rytmie natury. Otoczony zielenią Forest będzie miejscem z klimatem niespotykanym w typowych dzielnicach biznesowych – podkreśla Ewelina Mikołajczewska, Development Manager, HB Reavis.

Budowa kampusu biurowego Forest potrwa do końca 2021 r. W ramach wprowadzenia w życie tego projektu, HB Reavis deklaruje także remont miejsc postojowych i chodników w obrębie ul. Burakowskiej. Obok kompleksu biurowców powstanie też nowa ścieżka rowerowa, alejki spacerowe, fontanna oraz mini-amfiteatr. Jednak najważniejszym elementem koncepcji mają być drzewa. Deweloper zamierza kupić 200 wysokich drzew, którymi wypełni m.in. wewnętrzne patio, teren wokół budynku, a także tarasy - te części biurowca będą bowiem ogólnodostępne. Będzie to atrakcyjny punkt rekreacyjny na mapie Warszawy. Dach mniejszej części kampusu sięga szczytów pobliskich bloków, co zapewnia niezakłócony widok na rozciągającą się wokół miejską panoramę.


3.0
Napisz pierwszy komentarz
mantra