TORK triboard

Kantar z nowym biurem od Tétris

|
Recepcja firmy Kantar
przestrzeń od Tetris
Jedna z największych na świecie firm badających opinię publiczną jest w posiadaniu nowego biura zaprojektowanego i wybudowanego przez Tétris Poland, mieszczącego się w kompleksie Koneser na warszawskiej Pradze.

Przestrzeń Centrum Praskiego Koneser powstała już w 1897 roku, gdzie znajdowała się fabryka wódki, a obecnie lokalizacja nabrała zupełnie nowego charakteru. Od listopada 2016 r. Tétris zaprojektował w tym miejscu już 15 000 mkw. i wykonał ponad 12 000 mkw., a prace nad kolejnymi projektami wciąż trwają. Kantar Polska zajmuje największą powierzchnię w budynku O, będąc dzięki temu jednym z największych najemców tego kompleksu.

 

Projekt koncepcyjny dla firmy Kantar Polska powstawał przez dwa miesiące. W tym czasie zaprojektowano trzy piętra, których łączna powierzchnia wynosi niemal 5 000 mkw. Po zapoznaniu się z preferencjami pracowników firma Tétris mogła stworzyć przestrzeń dopasowaną specjalnie do ich potrzeb. Motywem przewodnim w projekcie były lokalizacje, w których pracownicy firmy przeprowadzają badania i spotykają swoich respondentów takie jak skwer, centrum miasta czy teatr.

 

Inspirujące miasto

Każde z trzech pięter otrzymało własną, unikatową tożsamość poprzez zastosowanie odpowiedniej kolorystyki: trzecie piętro utrzymano w odcieniach szarości, czwarte – żółci, a piąte – niebieskiego.

Sale konferencyjne zostały wystylizowane w nawiązaniu miejsc lokalnych społeczności takich jak: bazar, biblioteka, drogeria, delikatesy, pchli targ, autobus, tramwaj, szkoła. W największej sali miasto, do którego odwołuje się projekt, zamontowano mobilne ściany, a po złożeniu wszystkich ruchomych elementów podziwiać można okalającą pomieszczenie grafikę przedstawiającą Warszawę.

W aneksach kuchennych nawiązano również do przestrzeni związanych z lokalną gastronomią. Odnajdziemy tam bar mleczny, kafejkę, bistro i klubokawiarnię, w której znajdują się piłkarzyki. Jest tam także pub z wyjściem na taras. W biurze znajdują się także strefy chilloutu, w których nawiązano do motywów pociągu, przystanku, plaży, klubu, ławeczki czy siłowni. Hushroomy do rozmów telefonicznych wystylizowano na znikające z przestrzeni publicznej kioski.

 

Design dopasowany do klienta

Architekci pracujący pod nadzorem Dyrektor Kreatywnej Tétris, Danuty Barańskiej, opracowali koncepcję dopasowaną do oczekiwań osób zaangażowanych w proces jej powstawania ze strony firmy Kantar.

Biuro Kantar to nie tylko przestrzeń do pracy. Zadbaliśmy o to, żeby powierzchnia była przyjazna i komfortowa dla pracowników. Znaleźliśmy miejsce również dla zieleni, od małych roślin doniczkowych, po większe gabarytowo. Ponadto przenieśliśmy z poprzedniej lokalizacji akwarium, które stało się wręcz wizytówką poprzedniej lokalizacji biura, a w obecnej wzbogaciło strefę powiązaną z recepcją. W projekcie biura ważny dla nas był również komfort pracowników i zapewnienie im odpowiednich warunków pracy, zaprojektowaliśmy rozkład biurek tak, by docierało do nich jak najwięcej światła z zewnątrz. Ilość docierającego światła można regulować za pomocą zamontowanych żaluzji i rolet, które dodatkowo chronią przed nadmiernym oświetleniem słońcem powodującym olśnienie czy przegrzaniem powierzchni - mówiła Danuta Barańska.

 

Efekt końcowy

Krzysztof Marszałek, Senior Project Manager w Tétris czuwał nad przebiegiem prac budowlanych. Jego zadaniem było dopilnowanie realizacji każdego elementu zaprojektowanej przestrzeni. Nadzorował on pracę około 250 pracowników fizycznych biorących udział w realizacji projektu.

Biuro Kantar jest bardzo szczególne, z tego względu, że całość prac począwszy od koncepcji, po projekt wykonawczy i prace budowlane należał do jednej firmy – Tétris. Poza tym na uwagę zasługuje czas, w jakim została wykonana powierzchnia licząca ponad 4 500 mkw. - prace te zajęły 14 tygodni. Stworzone przez nas biuro charakteryzuje się wieloma unikatowymi rozwiązaniami zastosowanymi w przypadku sal konferencyjnych, aneksów kuchennych, czy recepcji. Wykonanie pomieszczeń stylizowanych na teatr, bibliotekę, autobus, czy aneks kuchenny w formie pubu było dla nas zarówno technicznym jak i designerskim wyzwaniem. Po wykonaniu projektu możemy powiedzieć, że wnętrza robią duże wrażenie i umożliwiają pracownikom przeniesienie się w inne przyjaźniejsze klimaty, w których mogą poczuć się przytulnie i swobodnie – opisywał Krzysztof Marszałek.

 

Centrum Praskie Koneser jest wyjątkowym miejscem na mapie stolicy. Jest bardzo dobrze skomunikowane – w pobliżu znajduje się stacja metra Dworzec Wileński oraz stacje Veturilo. Dla rowerzystów zapewniono takie udogodnienia jak prysznice, szafki. Wokół kompleksu nie brakuje restauracji, sklepów, czy siłowni. Znajduje się tam także Muzeum Polskiej Wódki. Ten atrakcyjny przykład wielofunkcyjnej architektury, sprawia że mieszkańcy Warszawy mogą cieszyć się urokami miejskiej przestrzeni.

 

Więcej informacj na temat projektu tej przestrzeni można znaleźć tutaj.


0.0
Napisz pierwszy komentarz
mantra