Agrobex Sp. z o.o. logoEURO STYL Spółka Akcyjna logoReflexSun.eu – SizeFlex Sp. z o.o. logoKinnarps Polska Sp. z o.o. logoVastint Poland Sp. z o.o. logoCHB14 logoFYI Commercial Consulting logoTorus logoCOTEX Office Centre logoKwiaty dla biura logoFlowcrete Polska Sp. z o.o. logoNowy Styl Group logoHAVRE Sp. z o.o. logoTętnowski Development Sp. z o.o. logoGłówka Pracuje logoOnyx Business Point logoBC INVESTMENTS sp z o.o. logoHAMMERMED II sp. z o.o. Nieruchomości S.K. logoArt-Deweloper Sp. z o.o. logoPorto Office B Sp. z o.o. logoCity Space logoCentrum Techniki Okrętowej S.A. logoKart Sp. z o.o. logoPRO-INVEST S.A. logoINTER-MAR Stanisław Marzec logoCity Office logoSpectra Development logoOmnitech Sp. z o.o. logoUNIMOR Development S.A. logoOlivia Business Centre logoEcho Investment logoLC Corp S.A. logoDEVCO Sp. z.o.o. logoBusiness House logoINTERBIURO logoAluprof S.A. logoAWIM Grupa Inwestycyjna logoArchicom logoFabryka Mebli Biurowych MDD logoTétris Poland logoLobos Nieruchomości logoGTV Lighting logoGhelamco Poland logoOcean Plaza Sp. z o.o. logoMIX Biura Sp. z o.o. sp.k. logoGdańska Fundacja Przedsiębiorczości logoSchüco International Polska logo
Kuczek-Maruta Kancelaria Radców Prawnych logo

Nowa jakość wnętrza

|
Nowa strefa wejściowa w Bauer Media (fot. www.yassenhristov.com)
Czy każde odświeżenie powierzchni musi wiązać się z wysokimi kosztami? O tym jak urządzić funkcjonalne wnętrze korzystając z dotychczasowych jego elementów rozmawiamy z Agnieszką Król-Montoya, architektem firmy Interbiuro.
Agnieszka Król-Montoya, architekt firmy Interbiuro
Agnieszka Król-Montoya, architekt firmy Interbiuro

Jakiś czas temu firma Interbiuro przeprowadziła rearanżację strefy wejściowej i jadalnianej znajdującej się na parterze siedziby wydawnictwa Bauer Media Group. Dlaczego warto zdecydować się na takie „odświeżenie” strefy wejściowej?

W biurowcach, co kilka lat dochodzi do przedłużenia umowy najmu i niejednokrotnie to właśnie wtedy pojawia się potrzeba zmiany wyglądu powierzchni biurowej, czy części wspólnych budynków np. strefy wejściowej. Przez ten czas stale na rynku pojawiają się nowe trendy i materiały z zakresu aranżacji wnętrz, a właściciele budynków użyteczności publicznej przy okazji odświeżenia powierzchni starają się za tymi tendencjami nadążyć. Potrzeba zmiany, uatrakcyjnienia, wprowadzenia nowych materiałów czy zamienienia tych, które z czasem już się zużyły, dotyczy zwłaszcza holi wejściowych, które stanowią pierwszą wizytówkę budynku. Czasem odświeżenie takiej strefy kończy się na samym odmalowaniu ścian, ale coraz częściej właściciele budynków, które są już użytkowane od kilkunastu lat, decydują się na zwiększenie zakresu prac renowacyjnych. 

Czy we wspomnianej wcześniej siedzibie wydawnictwa też zachodziła taka potrzeba liftingu holu wejściowego?

Wydawnictwo Bauer Media przebywa w budynku przy Motorowej już dosyć długo, a od momentu wprowadzenia się nie była przeprowadzana większa renowacja strefy wejściowej. W trakcie planowania odnowienia tej części wspólnej pojawiły się dwie potrzeby, które należało mieć na względzie. Pierwsza, dotyczyła odświeżenia całej strefy, a druga uporządkowania wielości funkcji, które w tym holu występują obok siebie. W trakcie trwania prac projektowych powstało kilka wariantów i pomysłów. Ostatecznie wyklarowała się potrzeba Inwestora, co do podziału funkcjonalnego holu wejściowego. 

Czy takie odświeżenie jakiejś części siedziby firmy wiąże się z wysokimi kosztami?

Lifting powierzchni biurowej czy części wspólnych można przeprowadzić tak, by nie był on bardzo kosztowny. Pracom nad holem w siedzibie Wydawnictwa Bauer Media towarzyszyła koncepcja stworzenia wnętrza, które da oddech tej przestrzeni holu, ale także nie przekroczy wyznaczonego budżetu. Projekt zakładał odświeżenie strefy wejściowej przy wykorzystaniu istniejącej substancji, bez wymiany elementów kosztotwórczych, takich jak posadzka, sufit czy główne oświetlenie strefy. Chodziło o to, by wypracować balans pomiędzy tym co stare, a nowe. Wprowadzaliśmy więc detale, które uatrakcyjniły już istniejące rozwiązania materiałowe. Dla przykładu, posadzka w holu wejściowym wykonana jest z materiałów, które nie wpisują się w najnowsze trendy, ale dzięki temu, że wymieniliśmy cokoły na nowe, nabrała nowej świeżości. W tej przestrzeni wykorzystywaliśmy jako nowe elementy głównie zabudowy meblowe, co pozwoliło na dodatkowe oszczędności. Działaliśmy z poszanowaniem starej substancji, dlatego udało nam się tę ofertę zbalansować pod względem finansowym. 
 

Tagi: Interbiuro
Napisz pierwszy komentarz
CHB 14 Big
mantra